Основаната от русенеца Владимир Койлазов и съдружника му Петър Митев българска компания „Хаос“ /“Chaos Group“/, която създава рендеринг решения /визуализации на компютърни графики/ за медийната и развлекателната индустрия, бе удостоена с награда „Еми“ за иновации в телевизионните технологии. Това съобщи вчера пресслужбата на наградите на американската Академия за телевизионни изкуства и науки.
Основаната през 1997 година от Петър Митев и Владимир Койлазов компания е отличена за продукта си „V-Ray“, използван за създаване на фотореалистични визуални ефекти, се посочва в съобщението. 
Тази технология вече донесе на двамата „Оскар“ през 2017 година.
44-годишният Владимир Койлазов е роден в Русе в семейството на учителите Пенка и Николай Койлазови.
По математиката се увлича още като ученик в основно училище „Олимпи Панов“
а първата му среща с компютрите е с купения от баща му 8-битов „Правец“, който на фона на съвременните машини изглежда като газена лампа пред мощен LED прожектор. За времето си обаче е най-добрият образец на електрониката у нас. Техниката запленява Владимир и той започва да прекарва все повече часове пред монитора, докато накрая се усъвършенства дотолкова, че успява да подобри работата на компютъра.
Естествената му следваща стъпка изглежда МГ „Баба Тонка“, но той избира френската паралелка на Английската гимназия, за да овладее и усъвършенства чужди езици. След завършването прави още една неочакване стъпка - 
вместо да се възползва от възможността да учи в САЩ, избира да учи информатика в Софийския университет
Там среща и бъдещия си партньор Петър Митев, с когото като студенти правят общата си компания „Хаос“, която през 2017 година бе наградена с „Оскар“ за визуални ефекти, използвана е в десетки холивудски хитове и днес е един от големите авторитети в шоубизнеса.
След световното признание Владимир Койлазов бе обявен за Почетен гражданин на Русе и бе награден със Златна значка.
„Винаги ми е много приятно да се връщам в родния си град и постоянно да откривам нови неща. Русе се променя към по-добро“, каза лауреатът по време на връчването на отличията.
„Много се притеснявам, тъй като и значката, и почетното гражданство за мен бяха голяма изненада. Не съм очаквал този „Оскар“ да има такъв голям ефект, тъй като е за технически неща, които малко хора разбират. В същото време съм много горд, че получавам тези отличия, но признанията са и отговорност да ги защитавам. Да получиш „Оскар“, означава да имаш повече работа. Хората очакват повече и съответно трябва да се постараем повече. До тази награда се стига с много работа и късмет. 
Всичко е въпрос на работа и желанието на човек да работи, да се учи и развива
Оттам нататък нещата се получават. Не съм тръгвал с идеята да получавам награди, просто си върша работата. Това, че хората са го оценили, е добре и аз се радвам, но работата не изчезва с това“, каза още Владимир Койлазов. Днес се вижда, че „работата и желанието на човек да се развива“ му осигуряват покоряването на поредния връх.
Срещата между Владимир и Петър е като излязла от филмов сюжет. Петър не е ходил на лекции цял семестър и се опитва да навакса изпуснатия материал, като посещава упражнения в компютърната лаборатория на Факултета по математика и информатика. Там случайно се заговаря с Владимир, който по това време прави проект за компютърна игра. И полека-лека двамата разбират, че могат да са успешен екип. Първата им идея е да изработват софтуер с помощта на триизмерни технологии. Те вече са известни, но са екзотика, на която малцина обръщат внимание във все още аналоговия свят. Месеци наред Владо и Петър 
четат и експериментират понякога и по 20 часа на денонощие
докато в края на 1999 г. печелят 400 долара от продажбата на първия си продукт - програмата „Phoenix“. 
Този първи успех ги учи на много неща. Едно от тях е, че е добре да си разделят функциите. Така математикът Владимир става водеща фигура в програмирането, а съдружникът му Петър - във връзките с клиентите. Върху софтуера „V-Ray“, който им носи световна слава, започват работа на 13 март 2002 г. Днес той вече е цяло портфолио с много разновидности - според нуждите и изискването на ползващите го режисьори и продуценти.
Двамата българи ще получат статуетките си на специална церемония в Лос Анжелис на 21 октомври, когато ще бъдат раздадени 73-ите инженерни награди „Еми“. Водеща ще е Кирстен Вангснес, известна с ролята си в популярната драматична поредица на Си Би Ес „Престъпни намерения“.
„Инженерите, учените и технолозите са жизненоважна част от нашата индустрия и са ключът към продължаващата еволюция на телевизията“, каза председателят и изпълнителен директор на Академията за телевизионни изкуства и науки Франк Шърма.
„Поредното световно признание за технологиите, които създаваме в „Хаос“
е потвърждение, че продължаваме да правим нещата по правилния начин, че имаме иновативни идеи и знаем как да ги осъществим. Благодарим на екипа ни за това, че продължава да работи безкомпромисно добре в създаването на най-добрите инструменти за визуализация“, коментира за БТА Петър Митев.
Днес „Хаос“ e световен лидер в технологиите за компютърна графика, която разработва инструменти, с които артисти и дизайнери създават фотореалистични изображения и анимация. Продуктите на компанията се използват ежедневно от водещи студиа за дизайн, архитектура, реклама и специални ефекти в цял свят. Компанията има офиси в София, Прага, Сеул, Токио и Лос Анджелис. Екипът й в България включва над 330 професионалисти, а глобалният екип надминава 400 души. През 2021 г. „Хаос“ получи престижното отличие „Компания на годината“ в годишните награди Forbes Business Awards на сп. „Форбс България“.
„Новите ни разработки в областта на компютърната графика, клауд /облачните - б.р./ услугите и визуализацията в реално време формират бъдещето на визуалната комуникация“, обобщават от „Хаос“.