Русе и областта са на второ място в страната по активност в преброяването. В кампанията до 10 октомври са се включили 197 548 души или 92.86% от жителите на региона към края на миналата година. Пръв в тази класация е Кюстендил, а след Русе с малки разлики се нареждат Враца, Перник и Пловдив. Данните бяха съобщени от директора на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе в разговор с областния управител Борислав Българинов.
Само 38% от преброилите се в областта са го направили електронно, което е основа за някои неособено оптимистични изводи. Важна информация за избралите онлайн формата е, че ако някой от тях не е успял да си предаде електронния код, информацията ще бъде отразена служебно и не е застрашен от глоба. Всеки преброил се електронно е отразен в информационната система и на практика няма необходимост от допълнителни действия. 
Челното място в областта логично е за центъра Русе, където са преброени 148 292 човека или 96.4%. Следват Борово /90.1%/, Две могили /87.1%, Бяла /86.5%/, Ветово /85.4%/, Ценово /79.9%/ и Иваново /79.8%/. Най-ниска е активността в община Сливо поле -  77,6%.