„Топлофикация Русе“ планира да пусне поетапно парното в града от 25 октомври, съобщи за „Утро“ директорът на дружеството Севдалин Желев. През следващите дни метеорологичната прогнозата е за кратко „циганско лято“, но след десетина дни се очаква трайно застудяване. Според нормативната уредба парното трябва да се пусне, ако среднодневните температури паднат под 12 градуса и няма прогнози за предстоящо покачване. Обикновено това се случва в края на октомври - началото на ноември.
Въпреки световния глад за въглища, довел до режим на тока в Китай и изчерпване на запасите от гориво в топлоцентралите в Германия, Индия и други държави, „Топлофикация“ е осигурила нужните за зимата количества. 

Заради конструктивните си особености русенският ТЕЦ може да гори само стрити на прах въглища с ниско съдържание на сяра, които се доставят от азиатската част на Русия с немалко логистични трудности. Заради драстично увеличеното им търсене в последните месеци цената им се покачи от 80 на 180 долара за тон, т.е. със 125%, съобщи Желев. 
Поскъпват и въглеродните квоти, за които са принудени да плащат всички предприятия, изпускащи в атмосферата въглероден диоксид. От началото на годината цената им почти се е удвоила - от 33 на 60 долара за тон. За ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г. „Топлофикация Русе“ е заложила 20,5 млн. лева разходи за въглеродни емисии при средна цена от 51 евро на тон. При настоящите цени този бюджет явно няма да е достатъчен. Освен ако в следващите месеци ЕС не промени рязко политиката си и намали цените им - нещо, което може да омекоти донякъде енергийната криза, обхванала ненадейно цяла Европа, а и света.