Само две училища в Русенска област в момента са в принудително онлайн обучение заради Ковид-19. Това съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. От 4 октомври средното училище „Панайот Волов“ и началното училище в града са преминали на така нареченото обучение от разстояние в електронна среда (както гласи официалната формулировка). Това ще продължи и тази седмица - до петък, 15 октомври, уточни Георгиева. 
Тя увери, че освен че всички училища са снабдени с необходимите средства, за да спазват хигиенните норми и противоепидемичните изисквания, в учебните заведения се извършва строго наблюдение на здравословното състояние на учениците и учителите. Ако 10 на сто от учениците са болни или със симптоми, или карантинирани като контакти, тогава до 14.30 ч директорите трябва да подадат заявление при нас, а ние го изпращаме до Министерството на образованието и науката, за да се вземе решение как да продължат занятията на следващия ден, каза началникът на РУО. 
Не бих казала, че учителите и училищните ръководства са по-спокойни от миналата година, когато се налагаше да се реагира на непознати и непривични ситуации, изискващи непопулярни решения в непредвидими ситуации, но със сигурност са по-опитни и това дава повече увереност, коментира Росица Георгиева.