Двадесетина доброволци и родители с деца се събраха вчера в Парка на младежта, за да посадят цветя и три малинови дървета на полянката около Мечката. 
„Избрахме Мечката, защото от дълги години, за жалост, земята не е обработвана и чисто експериментално искаме да пробваме. Надяваме се напролет лалетата, нарцисите, ирисите и минзухарите, които засадихме, да цъфнат и да ни е красиво“, каза организаторът на събитието Иван Белчев пред „Утро“.
Инициативата е част от поредица от пет събития в Русе, обединени около климатичните промени и природата в града. Отговорник за Русе е екоактивистът Иван Белчев, който е единственият избран от 11-те други активисти в страната, които са подбрани от Българския фонд за жените. Фондът предоставя на всеки по 1500 лева за организирането на инициативи по Програмата за равнопоставеност и климатична справедливост, която е подкрепена от Европейският съюз. На вчерашното събитие присъстваше и програмният директор на фонда Рада Еленкова. 
„Занимаваме се с подкрепа на жени и уязвими групи. Климатичната промяна е доказана и ще засегне първо точно тези групи, а нишката с жените е, че бедността е феминизирана дори и в България. Ние сме много впечатлена от работата на избраните от нас активисти, включително и в Русе в лицето на Иван Белчев“, коментира Еленкова. 
Засаждането на цветя в Парка на Младежта е третата по ред инициатива. Преди това през август се проведе спортен празник за деца и родители отново в парка, който приключва с обучение за разделното сметосъбиране. Като подарък всяко дете получи чантичка и бутилка за еднократна употреба. Миналия месец на кея пък доброволци изработваха къщички за пчели и други насекоми с цел да се увеличи популацията им в Русе. 
Предстои обучение как да си изграждаме компостери вкъщи и последното събитие - изграждане на площадка от естествени материали в парка. На този етап тя не е сигурна, тъй като се очаква одобрение от Община Русе. Иван Белчев обаче смята, че без проблем ще бъде получено такова, тъй като Общината досега е съдействала и с нейното разрешение вчера са засадени цветята в парка.