Двама мъже и една жена са осъдени от Окръжния съд за отвличане и трафик на две жени в чужбина за принудителна проституция.
32-годишният Й.И., баща му И.Ц., на 52 години, и двамата от Сливо поле, и тяхната позната А.М., на 46 г., си набавяли средства чрез трафик на млади жени в чужбина, където ги принужадавли да проституират. През април 2016 година синът се запознал с Н.Д. в Русе и я убедил да продава тялото си в Гърция. След време жената отказала да проституира, но Й.И. я биел, заплашвал и я насила я пращал на улицата.
На 10 юли 2017 година бащата И.Ц. и А.М. отишли на гости в дома на свекървата на М.Н. в плевенско село, където предложили на младата снаха да работи като сервитьорка в Гърция. Жената категорично отказала, но гостите я извели насила от къщата, натикали я в буса си и й прибрали мобилния телефон и личната й карта. На следващия ден тя била превозена в Гърция и настанена в една стая с Н.Д. и също заставена да проституира. Месец по-късно тримата подсъдими и двете пострадали жени се върнали в България. Н.Д. била пусната да се прибере вкъщи. М.Н. била отведена в дома на А.М., но успяла да избяга и помолила случайно срещнат човек да я закара до нейното село в Плевенско. Двете жени били силно изплашени и затова не сигнализирали органите на реда, а продължили да се крият по домовете си.
На 20 октомври 2017 година М.Н. била заедно с мъжа си в центъра на селото. Подсъдимите И.Ц. и А.М. пристигнали с бус, натикали я в него въпреки съпротивата й и я отвели в Сливо поле. Съпругът съобщил на тел.112, че жена му е отвлечена, за да проституира. Пострадалата била заключена в стая в къщата на подсъдимите, откъдето тя успяла да избяга през малко прозорче. Влязла в тото пункта в центъра на градчето, казала на намиращите се там хора, че не знае къде е, но много се страхува, а те сигнализирали полицията.
Междувременно пострадалата Н.Д. продължила да проституира за Й.И. При поредното връщане в България, на 6 март 2020 година тя поискала да се прибере в дома си, но подсъдимият не се съгласил, настанил я в неговата къща в Сливо поле и не й позволявал да излиза. На 27 март жената се свързала по месинджър с майка си и й казала, че я държат насила в Сливо поле. Майката се обадила в полицията и тримата насилници са арестувани.
За извършените от подсъдимия Й.И. четири престъпления съдебният състав му наложи 9 години затвор при първоначален строг режим и глоба в размер на 30 000 лева. Наказанието за баща му И.Ц. за отвличане и трафик на М.Н. и противозаконно лишаване от свобода на Н.Д. е 10 години лишаване от свобода и глоба от 35 000 лева, а на А.М. са определени 8 години затвор и 25 000 лева глоба.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.