Д-р Росица Кръстева е завършила медицина през 1997 година в Медицинския университет в Плевен. Година по-късно започва работа в Спешно приемно отделение на Многопрофилната болница /сега Университетска болница „Канев“/. От 2003 година е назначена на работа в Първо нервно отделение на същата болница и след пет години взема специалност по нервни болести в Медицинския университет във Варна. От 2013 година се прехвърля в Университетска болница „Медика Русе“, където става началник на отделението по нервни болести.
Член на УС на Районната колегия на БЛС в Русе и  докторант към Катедра по нервни болести и невронауки в Медицински университет - Варна.

- Д-р Кръстева, през този сезон се обострят плекситите. Какво представлява това заболяване?
- Заболяванията на опорно-двигателния апарат, в това число на гръбначния стълб, стават все по-значим медицински, икономически и социален проблем в днешно време. Важно е да уточня, че тези състояния са измъчвали хората още от древността, когато се е смятало, че болките се предизвикват от демонични сили. Древните германски племена приписвали болките в гърба и крайниците на зли сили и ги наричали „ритника на вещицата“, а древните британи смятали, че те се дължат на стрели на елфи.
А сега на въпроса ви. Най-често болките в гърба и кръста се дължат на
увреждания на междупрешленните дискове поради дископатия или дискова херния
които могат да причинят само болка в кръста - т.нар. лумбаго, или при притискането на гръбначномозъчния нерв да предизвикат радикулит.
Други чести заболявания, засягащи периферните нерви, са плекситите. С термина плексит се обозначават уврежданията на нервните сплетения /т.нар.плексуси/ на гръбначномозъчните коренчета, излизащи двустранно от гръбначния мозък. Анатомично се различават цервикобрахиален /шийно-раменен/ плексус, включващ нервите за рамото и ръката, и лумбосакрален /поясно-кръстен/ плексус, в който се включват нервите за долните крайници и тазовите органи.
- Кои са причините за появата на плекситите?
- Най-честите причини за увреждания на плексусите са хронични, повтарящи се микротравми от неудобна поза и еднотипни движения, характерни за определени професии като сервитьори, офис служители, шофьори, стоматолози. Друга честа причина е простудата от климатици, работа на влага и студ, както и по-сериозни физически натоварвания в работата или при спортисти. 
Тежки травми, които водят до пълно или частично прекъсване на нервните коренчета, също могат да доведат до увреждане на плексусите. Плексити могат да възникнат като усложнения след прекарани вирусни инфекции
Много рядко се наблюдава увреждане на брахиалния плексус след поставена ваксина
Нерядко плексусите се увреждат от обемни процеси като тумори, хематоми, които притискат нервните окончания. Друга причина може да бъде и провеждана химио- или лъчетерапия.
- Напоследък тези заболявания все повече мъчат хората. На какво се дължи това?
- Действително в днешно време заболяванията на периферната нервна система, в това число и плекситите, стават все по-често срещани. Това се дължи предимно на съвременния начин на живот, дългите часове прекарани на стол пред компютъра, малката двигателна активност, затлъстяването и застаряването на населението.
- Кои са най-честите оплаквания?
- Най-честите поводи за посещение при невролог са болките в гърба, шията и кръста, често съпроводени с болка и изтръпване на крайниците. Причина за тези оплаквания са дисковите хернии, дископатията, плекситите или спондилозата /т.нар.шипове/. Въпреки че много от тези състояния протичат и безсимптомно, симптоматичните случаи са причина за чести посещения при лекар и чести хоспитализации с нерядко незадоволителни резултати от лечението и влошено качество на живот на пациентите. Влиянието върху качеството на живот се дължи на
острата или хронична болка, понякога и на причинената инвалидност
както и на неблагоприятния социално-икономически ефект върху болните и семействата им поради честите отсъствия от работа. Причина може да бъдат и увеличените разходи за здраве и отказа от развлечения в свободното време. 
При едно проучване са изчислени годините, прекарани от пациентите с някаква степен на инвалидност поради кръстна болка или болка в крайниците поради увреждане на периферните нерви. Установено е, че има увеличение на този показател с 54% от 1990 до 2015 година.
- Какво лечение се прилага за пациенти с такива заболявания?
- Лечението е предимно в болница. Уврежданията на междупрешленните дискове в шийния или лумбалния отдел на гръбначния стълб, както и плекситите, са една от най-честите причини за хоспитализация в неврологичните отделения и отделенията по физикална и рехабилитационна медицина. Прави впечатление, че немалко пациенти се хоспитализират повече от един път в годината, а доста често такива пациенти лежат всяка година в болница. Забелязва се и
леко увеличение на тези заболявания при застудяването през есенно-зимния сезон
поради влошаването на протичането от въздействието на влагата, студа и простудните заболявания, което се отразява и на броя на хоспитализациите.
Клиничната картина на заболяванията на гръбнака, водещи до увреждане на нервните коренчета - радикулити и плексити, протича с комбинация от различно изразени симптоми - болка в мястото на увреда на гръбнака и по хода на засегнатия нерв, както и ограничена подвижност в гръбначния стълб. Най-неприятна е радикулерната болка от притискане, дразнене и разтягане на нервните окончания - т.нар.невропатна болка. Тя е спонтанна, остра и силна като прорязване с нож и е съпроводена с чувство за изтръпване и парене, понякога и загуба на чувствителност в засегнатата зона.
Клиниката при плексита е подобна, но поради засягането на няколко гръбначномозъчни нерва от съответния плексус се обхващат повече зони от крайника. При по-тежките случаи има изразена мускулна слабост и намаляване на обема на засегнатите мускули.
Задача на невролога е да разграничи болката, дължаща се на увреждания на междупрешленните дискове
или други дегенеративни заболявания на гръбнака, от туморни процеси, травми и други, които протичат със сходни симптоми. За тази цел при неясна клинична картина се назначават невроизобразяващи изследвания като рентгенография или компютърна томография на гръбначния стълб. Тези изследвания са задължителни при неповлияване от лечението, напреднала възраст, прекарана наскоро травма, инфекция и при отслабване на тегло и повишена температура на пациента. Магнитнорезонансната томография е образно изследване с висока диагностична стойност, при което няма рентгеново облъчване и е безопасно за пациента, но понякога крие риск от хипердиагностика. Електромиографията е абсолютно показана при наличие на отпадна неврологична симптоматика като мускулна слабост или загуба на сетивност в крайника. При необходимост се назначават и допълнителни лабораторни изследвания за изключване на други заболявания като системно заболяване на съединителната тъкан или неоплазми. 
- Плекситът има ли разновидности?
- Една особена форма на цервикобрахиален плексит е
синдромът на Панкоаст, който се характеризира с болка, изтръпване и слабост на ръката
както и хипотрофия на мускулите на раменния пояс и ръката и се дължи на туморен процес на върха на белия дроб. Диагнозата се поставя с компютърно-томографско изследване на бели дробове.
Сега няколко думи и за прилаганото лечение на пациентите. Понастоящем болката в гръбначния стълб, радикулитите и плекситите се третират масово с обезболяващи и с тях често се злоупотребява, дори се стига до лекарствена зависимост. Лечението на този вид заболявания изисква мултидисциплинарен подход, включващ екип от невролог, неврохирург, физиотерапевт и ерготерапевт, като лечението се преценява индивидуално за всеки пациент.
Болката се повлиява в острия стадий с нестероидни противовъзпалителни медикаменти и парацетамол, като тези средства се прилагат системно под формата на инжекционно лечение и таблетки, но може да се съчетаят с локални средства като гелове. Допълнително за кратък период се прилагат кортикостероиди при липса на противопоказания. Допълнително се назначават и медикаменти за преодоляване на мускулния спазъм, който съпътства често тези състояния - т.нар.миорелаксанти.
Много е важно е да се лекува правилно невропатната болка, дължаща се на нарушената функция на нервните структури, защото
при неадекватна терапия тя хронифицира и инвалидизира пациентите
Доказано е, че пациентите с хронична невропатна болка имат по-лошо качество на живот от пациентите, страдащи от  депресия. Медикаментите за лечение на невропатна болка се назначават от невролог и се приемат за достатъчно дълъг период от време - минимум 6 месеца. Те са различни групи антидепресанти и антиконвулсанти, които въздействат на периферните и централните механизми на болката.
За лечението на плекситите много голямо значение има провеждането на подходящата физикална терапия и балнеосанаториално лечение. За да има ефект от тези методи на лечение, е важно те
да се провеждат системно, дори да няма обостряне на клиничните симптоми
и за предпочитане е да се провеждат през пролетния и есенния сезон.
- Как се отразява пандемията от коронавирус на пациентите с плексити, хернии и други такива болести?
- Ковид епидемията се отрази негативно върху пациентите, страдащи от заболявания на периферната нервна система - дископатия, дискови хернии, плексити и други подобни заболявания, тъй като повечето от тях избягваха посещение при лекар или хоспитализация, включително санаториално лечение поради страх от заразяване. През изминалата година имаше период на спиране на плановите хоспитализации, което засегна тези пациенти.
Все още много малко от тях са се ваксинирали срещу коронавируса и аз бих ги посъветвала да го направят при първа възможност, защото така ще са спокойни, ако се им наложи болнично или балнеосанаториално лечение.