„Силата на ВМРО е в идеологията. Ние винаги сме разчитали на млади хора като Траян Тотев. Логично е и той да получи възможност да се докаже и да се развива“. Така досегашният неоспорим водач на листата на ВМРО за парламента Искрен Веселинов представи Траян Тотев, който пое щафетата и ще води колоната на 14 ноември. Както „Утро“ пръв съобщи, самият Искрен Веселинов реши да се оттегли от предстоящата изборна кампания, но като учредител на ВМРО в Русе и зам.-председател на партията декларира, че ще помага с целия си дългогодишен политически опит и знания.
„Приемам това решение с гордост. Мисля, че обществото сега повече от всякога иска млади хора и, за съжаление, хора, които са вложили много, останаха недооценени. На тези избори се надяваме на по-добри резултати“, коментира Траян Тотев.
Той е подкрепен и от предишния областен управител Галин Григоров, втори в листата на 11 юли, който също е имал номинации да бъде водач, но си е направил самоотвод в негова полза.
Траян Тотев е третият сигурен водач на листа сред най-разпознаваемите партии. Неговото име бе посочено още в публикацията за оттеглянето на Искрен Веселинов, но информацията беше неофициална.
Първи беше обявен собственикът на „Еконт“ Николай Събев, който е впечатлил доскорошния министър на икономиката Кирил Петков и той дори го посочи като възможен министър на транспорта при кабинет с участието на „Продължаваме промяната“.
Втори бе афиширан Крум Зарков, който за четвърти пореден път се кандидатира за Народното събрание от Русе. Уважаваният и в партията си, и извън нея юрист, който седмица след вота ще навърши 39 години, изгради силна връзка с местните социалисти и се радва на безрезервните им симпатии и подкрепа.
Неофициално за водач на листата на ГЕРБ-СДС се сочи Десислава Атанасова, няма достоверна информация за намеренията на „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и ДПС.
Траян Тотев е на 27 години, семеен с едно дете. Кара втори мандат като общински съветник, а на парламентарния вот на 11 юли беше седми в листата на ВМРО. Завършил е Русенския университет и е магистър по „Предприемачество и иновации“. Ръководил е малък семеен бизнес и е известен с активното си участие в множество патриотични инициативи, включително в комитета за изграждането на паметника на Васил Левски в Русе.
„Кандидатурата на Траян Тотев е израз на волята на ВМРО да покаже реална промяна чрез даване път на млади хора, които са обществено активни, доказани и верни на идеите на патриотизма“, е позицията на областното ръководство ВМРО.