Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли окончателно жалбата на екосдружение „Дунавски регион“ срещу гласувания преди година от Общинския съвет Общ устройствен план /ОУП/ на Русе. Магистратите потвърждават решенията на по-долните инстанции, че сдружението, което включва около дузина жители на Мартен, не е заинтересовано лице, тъй като не е собственик на имот, засегнат от предвижданията на ОУП.               

Екосдружението атакува новия ОУП на Русе заради промяната в статута на зона „Тегра“ от предимно производствена в чисто производствена зона. Въпреки че с промените само бе узаконено вече съществуващото положение, а между бившия КТМ и град Мартен бе създадена заградителна ивица, в която не може да се строи нищо, то се опита да стопира планирани в зона „Тегра“ инвестиции за милиони.
В решението си ВАС посочва още, че актът с решаващо значение за въздействието върху околната среда на ОУП е изготвената за него екологична оценка от РИОСВ, която не е оспорена от никого.
Решението на ВАС не подлежи на обжалване, така че Общият устройствен план на Русе може да се смята за окончателно приет. Без одобрен ОУП няма как да се приеме Общински план за развитие, който пък е необходим за кандидатстване за финансиране по различни европейски програми.