„ВиК-Русе“ е заплашено от фалит в следващите месеци заради драстичния скок в цената на тока на свободния пазар, научи „Утро“ от управителя на дружеството Сава Савов. Плащанията за електроенергия формират около 40% от разходите на дружеството и този процент нараства сериозно в последните месеци. „През август 2020 платихме 295 хиляди лева за ток, а през август тази година - 615 хиляди лева.          

Спряхме всички инвестиции, но нямаме резерви да издържим до края на годината. Закъсняваме и с плащания по водния проект. Там има осигурено финансиране, но ЕБВР възстановява парите с месеци закъснение“, каза Савов. 
Водата в Русенско навсякъде се доставя с помпи, а не гравитачно, така че без ток няма да има и вода. Електроенергията се купува от свободния пазар, където цените вече са над 300 лева за мегаватчас. И всички ВиК дружества, не само русенското, са в критично положение.
Решението според Савов може да е само едно - Комисията за енергийно и водно регулиране спешно да коригира цените на водата нагоре, така че да компенсира нарасналите разходи на дружествата с повече приходи. Няма обаче изгледи такова нещо да се случи. Регулаторът е безнадеждно закъснял и от стандартните си графици, така че надеждите за негови решения в спешен порядък изглеждат абсурдни. Все още не са започнали обсъжданията на бизнесплановете, внесени още през юни, които трябва да влязат в сила от 1 януари следващата година. А тези бизнеспланове трябва да се коригират основно заради цената на тока. Този на „ВиК-Русе“ например е сметнат при цена на електроенергията от 120 лева на мегаватчас, което е 2,5 пъти под настоящата пазарна цена.
Положението за русенското дружество се усложнява от факта, че за разлика от други ВиК доставчици през тази година то не получи увеличение на цената, а обратното - тя поевтиня с 21 стотинки на кубически метър. Така КЕВР на практика наказа „ВиК-Русе“ заради решението му да задържи цената на водата ниска през първите месеци на пандемията. Тогава дружеството ограничи инвестициите си и използва налични резерви, благодарение на което русенци плащаха по-евтина вода. Такива резерви обаче сега не съществуват. „ВиК-Русе“ съди КЕВР за това решение, но делото е още на първа инстанция и няма да приключи скоро.
Кризата на енергийния пазар, която няма да се реши скоро, тъй като е общоевропейски и дори световен проблем, означава, че от 1 януари най-вероятно ще плащаме не само по-скъп ток, но и много по-скъпа вода. Според остарелия вече бизнесплан на „ВиК-Русе“ за периода 2022-2026 г. догодина водата трябваше да поскъпне от сегашните 2,994 лв. до 3,257 лв. за кубик, а през 2026 г. да плащаме над 4,50 лева за кубик. Сега, за да се компенсират увеличените разходи за ток, числата ще трябва да се коригират с 10-15% нагоре.