Зашеметяваща финална точка поставиха на „Мартенски музикални дни“ Фестивалният оркестър с двамата вълшебни солисти - сопраното Красимира Стоянова и цигуларя Светлин Русев - под диригентската палка на маестро Емил Табаков. Четвъртият вариант на многострадалното 60-о издание на международния музикален фестивал, отлаган на три пъти от Ковид-кризата, завърши с бурни, нестихващи аплодисменти, с които публиката дълго отказваше да пусне музикантите да си тръгнат от сцената. Фестивалният оркестър, създаден преди 10 години в чест на 50-ата годишнина на русенското Национално училище по изкуствата, а в последните години превърнал се в традиционен и винаги очакван и желан участник във фестивала, вече пише своя собствена страница в историята на русенския музикален форум на симфоничната музика. С всяка година се повишава не само градусът на емоцията, която събира „съученици“, както с топлота ги нарича маестро Емил Табаков. Очевидно всеки път самият Табаков, неизменен диригент на „оркестъра от солисти“, явно вдига все по-високо летвата, задавайки нови и нови артистични предизвикателства - а момичетата и момчетата от различните випуски на легендарното русенско Музикално училище, ги преодоляват и видимо питат за още. 
Илюстрация за това беше програмата на финалната вечер на тазгодишните септемврийски „Мартенски“. В нея след Адажиото от Петата симфония на Густав Малер на сцената излезе сопраното със световна слава Красимира Стоянова. Тя помоли публиката със ставане на крака да почете паметта на починалия преди дни вокален педагог Георги Делиганев и посвети именно на него, учителя на много именити оперни солисти, „Четирите последни песни“ на Рихард Щраус. Във втората част на концерта русенските меломани имаха шанса да присъстват на световната премиера на Концерта за цигулка на Емил Табаков, специално написан за солиста Светлин Русев и посветен на „Мартенски музикални дни“. Магията на музиката на Табаков, в която теми и мотиви отключваха множество асоциации и емоции, обедини в едно пъстро и хармонично цяло шеметните сола на цигулката на Светлин Русев с вдъхновеното изпълнение на целия оркестър - от първите цигулки до ударните, където сред бившите ученици и приятелите на Музикалното стриктно следеше ритъма и най-младият участник във Фестивалния оркестър - десетокласникът от НУИ Иво Стоянов. 
Публиката не пусна Светлин Русев и Емил Табаков от сцената, докато те не изпълниха част от втората част на концерта, а след това маестрото спази друга своя традиция, като поведе концертмайстора към кулисите, а заедно с него и целия Фестивален оркестър. Впрочем пред Доходното хората дълго не се разотиваха, като поздравяваха музикантите и коментираха прекрасното преживяване от фестивала.