Инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за нанасяне на повърхностни полимерни покрития върху стоманени/ламаринени рулони е внесъл в РИОСВ производителят на огнеупорни и клинкерни изделия „Труд“ АД. Новата производствена мощност ще бъде изградена на площадката на предприятието в Източна промишлена зона. Преди да се пристъпи към реализация на инвестицията обаче, трябва да се премине процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, тъй като според екоинспекцията има вероятност от производството да се отделят замърсители във въздуха и водата, както и миризми.
Технологията, която иска да внедри „Труд“ АД, е за двустепенно нанасяне на защитно-декоративни слоеве от лаково цветно покритие върху поцинкована ламарина. Цялата инсталация ще бъде закупена, доставена и монтирана от китайски производител. Тя ще има капацитет от 15,26 тона на час или 80 000 тона годишно. Инсталацията ще бъде поместена в нова производствена сграда. Предвижда се инвестицията да осигури работа на 62 души, като се работи в непрекъснат режим на три смени по 8 часа 220 дни годишно.
Проектът включва изграждането на система за пречистване на отпадъчните газове и локална пречиствателна станция за отпадъчни води. Според РИОСВ обаче, предвид спецификите на производството, се очаква постоянно и дълготрайно отрицателно въздействие върху компоненти на околната среда. По-конкретно генерираните замърсители включват шествалентен хром в отпадните води, алкални пари от секцията за почистване, летливи органични съединения и органични вещества/газове от пещите за втвърдяване. Затова предприятието трябва да възложи изготвянето на доклад по ОВОС на колектив от експерти, в който да се предложат ясни и конкретни организационни мерки и решения, така че да се гарантира неразпространението на интензивно миришещи вещества извън работното хале.