52 възпитаници на русенското Музикално училище се събират в Русе за стараналия вече традиционен финал на „Мартенски музикални дни“ с изпълнение на Фестивалния оркестър. Заедно с още трима - двамата солисти сопраното Красимира Стоянова и цигуларя Светлин Русев и диригента Емил Табаков, и тримата почетни граждани на Русе, хората, „покръстени“ в любов към музиката от Музикалното, стават 55. Към тях се присъединяват още 19 приятели музиканти, за да бъде звученето пълноценно, обясни директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова, която за десети път организира пристигането от цялата страна и от 4 континента на музикантите.
„Този път беше доста по-сложно - на практика събирахме оркестъра цели четири пъти, тъй като след всяка карантина се налагаше да пристъпваме към логистиката наново“, каза Дуканова. И призна, че с концерта за тазгодишното закриване тя и Ива Чавдарова сбъдват една „непостижима“ мечта - с участието на Светлин Русев и на отдавна не появявалата се на русенска сцена Красимира Стоянова. Впрочем, тъкмо по време на репетициите сопраното, цигуларят и диригентът обсъдили и нова своя идея за съвместна програма, с която се надяват не след дълго да зарадват меломаните. 
„Безкрайно съм щастлива, чувствам душата си в полет“, каза Красимира Стоянова. И добави: „Русе е един специален център, едно специално притегателно място - и с това градът доказва, че все още е правилното място в правилния момент за създаване на истинско изкуство“.
Маестро Табаков отново подчерта удивителната атмосфера, която се поражда, когато се съберат изпълнители от различни точки на земното кълбо, но свързани от това, че са съученици, макар и от различни випуски, на едно и също училище.
„Удоволствие за мен да свиря на една сцена с Краси, а на Емил Табаков аз съм един от най-големите му фенове, затова когато видях партитурата на новия му концерт и разбрах, че това може да се изсвири, не се колебах да му кажа: „Да!“ - каза виртуозът Светлин Русев, коментирайки предстоящата световна премиера на концерта на Табаков.