В два различни президентски лагера се оказаха дългогодишните съмишленици проф.Христо Белоев и проф.Велизара Пенчева, които от години управляват Русенския университет, разменяйки си длъжностите ректор и председател на Общото събрание. Действащият ректор проф.Белоев е в инициативния комитет зад кандидатурата за втори мандат на Румен Радев, а проф.Пенчева застана зад ректора на Софийския университет проф.Анастас Герджиков.
Всъщност към датата на изборите проф.Пенчева може да  не заема сегашния си пост. Очаква се мандатът й да приключи поради навършване на пенсионна възраст. Във връзка с изненадващата й подкрепа за поддържания от ГЕРБ-СДС кандидат за президент нейни колеги от университета съобщиха, че решението е взето на заседание на Общото събрание, но все още не е обявено официално, тъй като до влизането му в сила има около месец.
Това обаче не означава, че между двете събития има някаква обвързаност.
Председател на ИК за проф.Герджиков е свързаният с Русе като изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД Радомир Чолаков, който в последните два парламента беше депутат от ГЕРБ-СДС.