С прецизно съставена програма зарадва ценителите пианистка Елена Башкирова, която гостува за втори път на фестивала „Мартенски музикални дни“. Самата тя организира два фестивала - Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим и форума за млади дарования „Intonation“ в Еврейския музей в Берлин. 
Знам колко е трудно и на какъв героизъм е равносилно това, каза музикантката, като подчерта, че оценява високо усилията на екипа на „ММД“ и на Ива Чавдарова да се подготви 60-ото издание на русенското артистично събитие. 
Тя изпълни творби на Моцарт, рядко изпълняваните „Поетични звукови картини“ на Антонин Дворжак, песенния цикъл на Бетовен-Лист и Фантазия на Роберт Шуман. Тя призна, че не преподава - имайки пред себе си блестящия пример на нейния баща - легендарния пианист и педагог Дмитрий Башкиров, тя си дава сметка, че не би могла да се посвети така всеотдайно като него на преподаването, което е друг талант. Но винаги работи с удоволствие с млади изпълнители.   
В предпоследната фестивална вечер известният и особено обичан в Русе тромпетист Михаил Йосифов представи своя проект с класически джаз стандарти. Публиката аплодира творби на Дизи Гилеспи, Блейки, Колтрейн, изпълнени от студенти на проф.Михаил Йосифов в Музикалната академия „Проф.Панчо Владигеров“. Джаз-секстетът посветиха своята програма на 100-годишнината от основаването на академията.