Русенска компания изпълнява една от най-сложните и престижни поръчки в логистичния бранш - да транспортира модулите на уникалния висящ мост, който се изгражда в Чанаккале. Елементите, всеки по 63 тона, бяха докарани по река Дунав на русенското пристанище. Оттам по суша ще бъдат пренесени до Чанаккале.
„Чанакале 1915 г.“ ще бъде най-дългият висящ мост в света. Той ще свързва Европа и Азия и ще минава над Дарданелите. Трябва да бъде открит през 2023 г. в чест на 100-годишнината от основаването на Турската република, но според министъра на транспорта на страната Адил Караисмаилоглу строителството му ще завърши предсрочно.
Дължината между двете кули на моста е 2023 метра - годината на 100-годишния юбилей. Самите кули пък са високи 318 метра като препратка към голямата победа на турската армия над британската в битката при Галиполи на 18 март 1915 г. /трети месец, на 18-то число/.
Модулите пристигнаха от Германия в Русе с кораб на „Донау Стар“, която е концентрирала дейността си в немския град Пасау и в Русе. Компанията е специализирана в превоза на извънгабаритни и тежки стоки.
„Стремим се да развием транзитните превози през пристанище Русе, което е естествен притегателен център за такива стоки. Оттук голяма част отиват за Румъния, основната част е за България, но вече забелязваме едно увеличаване на транзитния поток от и за Турция. По реката пътуват предимно индустриални стоки, много селскостопанска техника, автомобили, автобуси, тролеи. Стремим се в съответствие със световните тенденции да свалим колкото може повече стока от пътищата и да я пренасочим към водните пътища, към реката“, казва управителят на „Донау Стар“ Веселин Рубчев.