Пламен Нунев е роден на 24 ноември 1956 година. Той е бивш директор на полицията в Русе и дългогодишен областен координатор на ГЕРБ-Русе от създаването на партията до април тази година. 
По време на парламентарните избори през 2017 г. Нунев стана народен представител в 44-то Народно събрание, където заемаше и председателски пост в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Член бе и на комисията по отбрана. 
Бил е депутат в 41, 42, 43-тото и 44-то Народно събрание. В момента е регионален координатор на ГЕРБ за областите Русе, Разград и Търговище.

- Върнахте се начело на ГЕРБ, и то на по-висока от предишната позиция, как се случи това, кой и какво ви убеди отново да се занимавате активно с политика?
- От 11 септември, с решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съм избран за регионален координатор на партията за областите Русе, Разград и Търговище. Зaeмaм нoвaтa позиция, въвeдeнa cлeд пpoмeнитe в ycтaвa от последното национално събрание на ГЕРБ през месец май - кoopдинaтop зa някoлкo peгиoнa, кoйтo дa ocъщecтвявa вpъзкaтa мeждy peгиoнaлнитe кoopдинaтopи пo oблacти и Изпълнитeлнaтa кoмиcия.
Действително, след като подадох оставка като областен координатор на ГЕРБ в Русе, се бях оттеглил от активната политика, но винаги, когато съм бил търсен за съвет, мнение или помощ, съм се отзовавал. 
В личен план имах нужда от почивка и през тези няколко месеца се отдадох на семейството си
което винаги е било до мен.
- Когато се оттеглихте през април, заявихте, че след 15 години като областен координатор е време за промяна и даване на път на нови лица, а изборните резултати показват, че трябва промяна. Какъв знак е новото ви включване в активната политика - че новите лица не се справят? 
- Виждате, че действително се отваряме към младите хора и трябва да им даваме път. Нашият лидер г-н Борисов е човек, който се вслушва и неслучайно виждаме толкова нови лица и младежи не само в листите, но и на ръководни позиции.  
- В изявлението си при напускането казахте още, че ще помагате активно с каквото можете, но след това не ви видяхме в предизборната кампания и това беше разчетено като подчертано дистанциране. Това облекчава или усложнява сегашните ви задачи?  
- За мен ГЕРБ е кауза и неведнъж съм казвал, че аз съм войник на партията. Винаги съм откликвал, когато колегите ме търсят, 
помагал съм и в последната предизборна кампания, макар че не бях в листите
Не съм афиширал работата си, но тя е била факт. Сега трябва да се концентрираме върху новите цели, а именно да убедим българските граждани, че ГЕРБ е партията, която знае как да управлява, има потенциал и е доказала, че води България по пътя на европейските ценности, стабилност и сигурност. Не казвам, че ще е лесно, но сме длъжни да направим всичко по силите си, за да продължи страната ни градивния си път на развитие. 
- Обикновено след напускане на висок пост човек разбира колко истински приятели, съмишленици и съюзници има, но и колко са били лицемерните усмивки и скритата нетърпимост към него, какво разбрахте вие за тези месеци извън политиката? 
- Разбрах, че имам много приятели. Повече, отколкото съм си мислил. 
Телефонът ми не спря да звъни
Много хора ме поздравиха за достойната постъпка. Но понякога в живота си човек трябва да отстъпи крачка назад и да се засили, за да поеме към нови предизвикателства. Точно така приемам и новия пост в ГЕРБ. Тук съм, за да помагам. 
- Как точно дойде поканата за новия пост и от кого? През април се твърдеше, че сте в изолация.
- Дори когато не бях вече народен представител от Русенска област, срещите ми с граждани не са спирали. От сърце им благодаря за подкрепата. Сега също ни предстоят много срещи. Русенци знаят какво можем, какво сме изградили през годините в областта, ще продължим в тази посока - близо до хората.
В същото време през годините съм спечелил уважението на колегите си в ГЕРБ - както на национално ниво, така и тук в Русе, и винаги съм помагал. Не крия, че 
пpeдлoжeниeтo, което дойде от лидера на партията г-н Борисов, беше изнeнaдa
Ho гo пpиeмaм кaтo пpизнaниe зa дългoгoдишнaтa cи paбoтa в ГEPБ и peзyлтaтитe, пocтигнaти пpeз гoдинитe.
- Ще координирате дейността на организациите в три области - Русе, Разград и Търговище, как ви приеха структурите, чиято работа ще ръководите?
- Приеха ме топло и приятелски. И в трите области познавам структурите, не само координаторите и общинските ръководители, а и голяма част от хората в ГЕРБ. Заедно ще работим за един по-добър резултат на предстоящите избори, а и не само - заедно ще работим за развитието на регионите. 
- Какво очаква от вас ръководството на партията?
- Да обединим силите си за един по-добър резултат на предстоящите избори. 
- В какво състояние са организациите на ГЕРБ? Обикновено след падане от власт настъпва отлив или демобилизация. 
- Редиците на ГЕРБ винаги са били стегнати и за хората, които членуват в партията, а и за тези, които симпатизират на партията, властта не е самоцел. 
Не бих казал, че има отлив
Нещо повече, убеден съм, че клубовете, регионите, общинските и областни организации, винаги са готови за избори и за работа. 
- Как ще коментирате резултатите от парламентарните избори в Русе и областта на 4 април и 11 юли? И по-важното - какви са причините за тях?
- Причините за резултатите на всяка една партия не се броят на пръсти, а са плод на дълбок вътрешнопартиен анализ, който ние сме направили за себе си. Отчитаме плюсовете и минусите, 
отчитаме факта, че хората искаха нещо ново
Доколко това ново е най-доброто за страната ни, е друг въпрос и това, че нямаме правителство, а отиваме на нови избори, е красноречиво. Убеден съм, че ГЕРБ ще се представи по-добре на тези избор.  
- Много скоро предстоят сложни избори 2 в 1 на 14 ноември, каква е целта на ГЕРБ и как ще бъде постигната? Каква подкрепа ще осигурите за кандидата за президент на ГЕРБ и за колко депутатски мандата ще се борите в Русе?
- Целта е една - сформиране на стабилно правителство и нов президент, който да е обединител, а не разединител на нацията, като какъвто се доказа Румен Радев. 
- Вие ще бъдете ли кандидат за депутат, имате ли нагласа да се кандидатирате отново за парламента?
- Няма да се кандидатирам за народен представител. 
Работата ми е тук на терен
в трите области и ще се радвам да работя най-вече за развитието на Русе като дунавски център на страната ни, защото през годините е направено много, но има още какво да желаем. Като магистралата Русе-Велико Търново, която винаги сме отстоявали и защитавали успешно. Помните, че правителството на Борисов направи много в тази посока. Строителните дейности трябваше да започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе-Бяла. Но този изключително важен за цяла Северна България проект беше спрян от предишното служебно правителство. Ако искаме Русе и регионът да се развиват и да намалим жертвите по пътищата, той трябва да бъде доведен до успешен край. 
Вярвам, че за предстоящите парламентарни избори ГЕРБ-СДС ще регистрира още по-силна листа, в която русенци да видят имената на свои съграждани, на изявени личности, които познаваме от тяхната обществена работа или свързваме с професионализма им като доказали се експерти в своята област. Хора, които успешно работят за Русе и заслужават доверие.
Неведнъж съм казвал, че от нас зависи бъдещето. Затова се надявам избирателната активност да е висока и повече българи да излязат да гласуват, защото това е демократичният начин да заявим позицията си - като упражним правото си на вот.