39 археологични обекта, намиращи се по трасето Русе - Велико Търново, спират изграждането на дългоочакваната от всички ни автомагистрала. Това обяснение получил кметът Пенчо Милков от регионалното министерство в отговор на въпросите си защо изграждането на тази важна пътна артерия се бави. Това означа, че строителството ще трябва да се спре 39 пъти, за да се разкопават археологични обекти, обясни вчера Пенчо Милков по време на срещата на бизнеса в Русе, организирана от вестник „Капитал“.
Обществена поръчка за издирването на археологически обекти по трасето на бъдещата автомагистрала „Русе-Велико Търново“ бе обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) още преди две години. Тя бе спечелена от екип на археолозите на БАН, но резултатите от нея стават ясни едва сега. 
Разбира се, разстоянието от Русе до Велико Търново е малко над 100 км и е трудно да си представим, че на всеки 2-3 км се намират някакви ценни исторически находки. Не е съвсем ясно и защо, щом те се знаят, не се заобиколят. Нито пък дали изобщо се прави нещо, за да се преодолее тази спънка. 
Стартът на процедурите по изграждане на автомагистрала Русе-Велико Търново бе шумно афиширан в края на миналата година от правителството на Бойко Борисов, което вероятно искаше по този начин да спечели предизборно точки пред русенци. През януари станаха ясни и подадените оферти. Още тогава обаче бе ясно, че финансирането на проекта не е осигурено, а се чакат пари от бъдеща европрограма, която още не беше стартирала. Логично процедурата зацикли, а подадените на 29 януари оферти за изграждане на автомагистралата все още не са отворени.