Протест на пътни фирми блокира за около час вчера пътя Русе-Бяла на разклона за Иваново. Движението бе спряно от два камиона, които затвориха пътното платно, а десетки служители излязоха с плакати. Основното им искане е да се изплатят парите, които им дължи Агенция „Пътна инфраструктура“. Става дума за милиони и без тях зимното поддържане на пътищата е под въпрос.
В протеста се включиха активно служители на фирма „Пътинженеринг“, която има договор с АПИ за текущи ремонти и за поддържане на републиканската пътна мрежа в Русенска област. Техническият ръководител Веселин Балтаджиев обясни, че вече са се натрупали задължения за няколко месеца. Засега ръководството на фирмата успява да плаща заплати, но го прави благодарение на кредити от банки.
„Кредитният лимит обаче е на изчерпване и скоро няма да имаме възможност да посрещаме нуждите за материали и заплати. Молим АПИ да чуе нашите искания и при първа възможност да започнат така необходимите разплащания. Още повече, че сме на прага на зимния сезон, и трябва да се заредят инертни материали, сол, пясък, да се подготвят камионите за зимното снегопочистване и поддържане, тъй като пътят Бяла-Русе е един от най-тежките в страната и с най-много ПТП. Зимната подготовка е под въпрос, а това не трябва да се допуска, тъй като съгласно договора с АПИ ангажиментът и отговорността е наша, на фирмата, и няма да можем да го изпълняваме. Съгласно зимния ни план в момента трябва да започнем, тъй като понякога зимата започва още от октомври“, каза Балтаджиев.
Във фирмата работят около 400 души, сред които много млади хора с кредити. Ако не дойдат пари от АПИ,  ще се стигне до съкращения, което е най-неприятното.
„През зимата без пари няма да има снегорини, ще ринем с лопатите. Искаме си парите и да не работим без пари. Крайно време е народът да си получава това, за което е работил“, обобщи работникът Александър Николов.
От пътните фирми са категорични, че ако АПИ не се издължи, протестите ще продължат.