Близо две трети от населението на областта са вече преброени, стана ясно при вчерашното посещение на зам.-областния управител на Русе д-р Стефка Караколева в Териториалното статическо бюро. Според директора на ТСБ Диана Самхарадзе 63% от жителите на областта или 134 677 души са се преброили, като приблизително 53% от тях са избрали да го направят по електронен път. Останалите 47% са предпочели да бъдат посетени от преброител.
Днес е последният ден, в който всеки ще може да се преброи електронно, напомнят от НСИ. Преброяването на хартия обаче се удължава с още седмица и така то ще продължи до 10 октомври. Областта остава на четвърто място по активност в настоящото 18-о преброяване на населението и жилищния фонд в страната, като преди нас са София, Варна и Габрово. Разликата между третата и четвъртата позиция е едва 0.3%. 
Най-активна от общините в Русенско се оказва Сливо поле, следвана от Ценово и Русе съответно със 72,16%, 64,7% и 64.5% преброени жители. Най-малък дял от населението се е преброил за момента във Ветово - 52.24%. След първата тройка са общините Бяла, Борово, Две могили и Иваново, където преброилите се са съответно 64.06%, 58.91%, 56.91% и 52.73%. 
Заместник областният управител д-р Стефка Караколева апелира за това повече хора да се възползват от електронното преброяване, тъй като освен че пести време, то е и много по-удобно за попълване на информацията от домакинствата. 
В Териториалното статистическо бюро, намиращо се на ул. „Църковна независимост“ 16, етаж 11 от 9 до 18 часа работи специализиран център за оказване на съдействие на желаещите да се преброят. Там гражданите ще могат да се подадат електронно данните си на лаптопи и таблети, предоставени от НСИ, а при необходимост ще им бъде осигурено съдействие. Средно по около двама-трима души на ден се възползват от тази услуга. Всеки може да потърси съдействие и на телефон *2021 или на 02 907 84 30 от 9 до 21 часа всеки ден, включително събота и неделя.