Пламен Бобоков е невинен по обвинението за незаконно държане на археологически ценности, които имат качеството на национално богатство, реши вчера тричленен състав на Окръжния съд и отмени наложения запор на имуществото му от юни миналата година. 
Това се случи на третото заседание по делото. До него се стигна, след като на 17 юни миналата година при акция на ГДБОП в килер в къщата на Бобоков на ул.“Хан Аспарух“ беше открито табло с 51 стрелички и върхове на копия. Прокуратурата обвини бизнесмена в незаконно държане на археологически ценности, представляващи национално богатство и процесът започна през пролетта.
На 2 юни адвокатът на Бобоков Ина Лулчева поиска от съда вещите лица да направят тройна съдебно-археологическа експертиза. Вчера тя бе представена на съда със заключението, че за тези предмети няма легален пазар, а стойността им - 652 лева, е определена на база цената в различни аукциони в интернет.
Според прокуратурата намерените върхове на стрели и копия представляват археологически ценности и следва да бъдат придружени с документ, защото са част от националното богатство на страната. След като не са били регистрирани, това е престъпление, каза в съда прокурор Валентина Личева. И поиска за Бобоков 1 година затвор условно с тригодишен изпитателен срок и глоба от 3000 лева. 
Адвокат Лулчева контрира, че престъплението не е доказано, защото становището на трите вещи лица е, че тези предмети са несъществени. Освен това не е доказано държане на археологически ценности от клиента й, защото от 2008 година той и семейството му не живеят в тази къща, а преди това там са били съпругата му и децата им. 
Това ми дава право да твърдя, че срещу клиента ми не може да се образува наказателно производство, заключи Лулчева и поиска съдът да оправдае Пламен Бобоков и да отмени запора на имуществото му. 
„Справедливостта възтържествува. Благодаря на уважаемия съд. Очаквано решение. Дори и за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и спецпрокуратурата. Тъй като нямат какво да предявят срещу мен по другите обвинения, това беше някакъв жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което не съм извършил“, коментира Бобоков.
Пред съда по време на заседанието той каза, че с брат си са съпритежатели на колекция от 30 000 артефакти, които по негово искане са регистрирани, защото той уважава закона и никога не би го престъпил за такива елементарни неща. 
По думите му натискът срещу него не е спирал и той е под всякакви форми, включително данъчни проверки и отказ да пътува в чужбина, въпреки че е излизал зад граница и се е връщал.
Адвокат Ина Лулчева коментира, че никога не е имало съмнение, че това дело е нагласено.
„Това беше ясно, защото да изземеш вещ от дом, в който никой не живее, и да кажеш, че тя е на някого, беше ясно, че се търси отговорността на г-н Бобоков. И широкото оповестяване беше абсолютно преднамерено. Съдът спази закона“, каза Ина Лулчева.
Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново, което прокуратурата ще направи, каза прокурор Валентина Личева.