Във всеки родител се таи страхът как ще обясни на детето си откъде идват бебетата. Тази боязън обаче е неоснователна. Психолозите съветват какво точно трябва да отговорите на малчугана, когато един неизбежен ден ви попита за това. Можете лесно да избегнете директната тема за секса, използвайки подобаващ отговор, който ще задоволи любопитството им. Имайте предвид, че децата нямат нашето мислене, така че излишно е да се изчервявате – в противен случай у детето ще остане убеждението, че „тук има нещо нередно“. 

Какво да отговорите на детето според неговата възраст?

Спрямо възрастта на детето, може да използвате различни подходи, за да разясните така избягваната тема. Ето как да действате с различните възрасти деца:

• Малки деца (на възраст 2-3 годинки)

Те са просто любопитни и със сигурност не питат за секс. Кажете им, че бебетата идват от болницата. Съсредоточете се върху любовта, която е създала бебето, а не върху сексуалния акт.

 • Градинска възраст (на възраст 3-4 годинки) 

Кажете на 4-годишните за семенцето, но не се опитвайте да обяснявате точно как се случва оплождането. Децата на тази възраст, които са видели семена да растат в растения, ще приемат това обяснение.

• Предучилищна възраст (на възраст 5-7 години)

Ако детето ви е много зряло, можете да обясните за половия акт. Ако считате, че детето ви не е дотолкова „зряло“, изчакайте още няколко години, докато ви поиска повече информация. Намерете визуална книга в библиотеката или в книжарница, която показва как бебето расте в утробата на майката. 

• По-големи деца (на 8 и повече години)

Тук смело бъдете по-изчерпателни, иначе те ще търсят информация в съмнителни източници, което никак не е желателно. 

И все пак:

Тези съвети са общи, защото на първо място трябва да определите какво вече знае вашето дете. В днешно време малчуганите получават информация твърде лесно и затова бъдете наясно какво са видели и чули по темата. Започнете разговора, като установите изходното разбиране на вашето дете откъде идват бебетата, преди да започнете дискусия. Задайте няколко въпроса, за да определите нивото на разбиране на вашето дете и какво може да мисли за бременността. Този небрежен на вид разговор ви дава представа кои думи да използвате и как да приложите знанията на детето си, за да запълните празнините.

Например, можете да започнете разговора с дете в предучилищна възраст, като го попитате: „Знаеш ли как бебето влезе в корема ми?“. Изслушайте отговора и дайте разяснение, като обясните по подходящ за възрастта му начин.

Можете да обясните, че бебето расте от сперма и яйце по начина, по който плодът расте от семе. На детето може да бъде полезно и забавно да обясните как бебето в корема ви прави всички неща, които прави и след раждането: яде, спи и дори смуче палеца си! Имайте предвид, че по-малките деца може да се нуждаят от уверение, че бебето е в безопасност и се чувства комфортно в утробата.

С децата в училищна възраст можете да направите същото. Попитайте какво вече знаят за това откъде идват бебетата и след това действайте с разясненията. Това е добра възраст за въвеждане на точен анатомичен език като утробата или матката вместо корема, например. Можете също така да обясните за секса и как се правят бебета, когато пенисът изхвърля сперматозоиди във влагалището. 

 Използване на пример

Ако имате близък от семейството, който очаква бебе, можете да подготвите детето за раждането, като опишете този процес. Можете да бъдете по-описателни с по-големите деца, като им обяснявате как се случва раждането. Не забравяйте да уведомявате децата, че родителите и бебето ще бъдат в безопасност, че ще бъдат обгрижвани от лекарите и акушерките. Съсредоточете се върху това колко вълнуващо е да посрещнете нов живот на света!