Едно от произведенията на Алфред Шнитке ще изпълним в памет на без време отишлия си поет Марин Бодаков, той имаше сетива за съвременната музика и ние ще му посветим тази творба. Това каза на пресконференция преди концерта диригентът и композитор Драгомир Йосифов, който оценява високо рядката възможност за България на фестивала „Мартенски музикални дни“ да звучи музика, създадена в наши дни. Концертът носи названието „Зони за привличане“ по творбата на Симеон Пиронков, в нея прави премиера и „HammerRemix“ на друг именит български композитор - Божидар Спасов, който е пристигнал от Германия специално за фестивала. Всъщност и двете произведения на Пиронков и на Спасов са написани за „Мартенски музикални дни“, каза Йосифов. И разказа, че самият той се е запознал с друг автор от програмата на концерта - Анатол Виеру, също на ММД. 
Програмата беше концентрирана около годишнината от рождението на Бетовен, която отбелязахме миналата година, но ето че календарът ни изпревари, добави Драгомир Йосифов. Всъщност концертът представлява кръгове от приближаване и отдалечаване от Бетовен, едно особено звуково приключение, в което човек смесва своите меланхолии с меланхолиите на Бетовен, поясни той. 
А Божидар Спасов призна: „За мен е невероятно щастие да участвам в тази програма. Най-хубавото място за моята музика е русенският фестивал. А ансамбъл „Музика Нова“ изпълнява моята пиеса великолепно“.