Първото ми явяване на русенския фестивал беше в началото на 80-те години, бях млад диригент и участвах с концерт на Плевенската филхармония, като солисти бяха Игор Ойстрах и Михаил Хомицер, припомни си вчера на пресконференция маестро Пламен Джуров. Тази вечер в Голямата зала на Доходното здание той ще представи програмата „През вековете“ заедно с камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и с младия и изключително талантлив руски пианист Сергей Редкин. Публиката ще чуе сюита „Дон Кихот“ на Телеман, Концерт за пиано и оркестър на Алфред Шнитке и Струнен квинтет номер 6 на Моцарт. 
 Маестро Джуров намира „Дон Кихот“ на Телеман за много подходящ за 60-ото издание на „Мартенски музикални дни“. След третото отлагане други биха се примирили и биха се отказали, но за щастие тук донкихотовският дух очевидно е достатъчно силен и мотивиран - и ето, че фестивалът е факт, каза диригентът. Според него ако Телеман живееше днес, с неговата кинематографична музика със сигурност щеше да бъде знаменитост от категорията на Енио Мориконе.  
Сергей Редкин, чиято музикална кариера започва още в ранното му детство, когато той е едва 6-годишен, а днес е един от признатите виртуози, за първи път ще свири този концерт на Шнитке. Това е тъмна музика, в която до края няма абсолютно никаква надежда, напрежението не се разсейва и не намалява през целия концерт, обясни младият музикант, който неотдавна спечели втора награда в конкурса „Кралица Елизабет“. Преди русенското участие той е концертирал в Грузия, а през октомври заедно с българската пианистка Виктория Василенко заминават за концерти в Брюксел.