Експериментална театрална постановка за публика с нарушено зрение ще има своята премиера в драматичен театър „Сава Огнянов“ през октомври. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ от русенското сдружение „Стенд Арт“, което от пролетта работи по проекта съвместно с представители на Съюза на слепите в Русе, които дават насоки и препоръки.
Уникалната сетивна постановка ще е изцяло невизуална и ще се фокусира върху аудио-гласовата и тактилна стимулация. Публиката ще получи възможността да преживее спектакъла чрез звукови и сензорни ефекти, аромати, текстури на материи, допир и други усещания. Действието ще се развива в пространството между зрителите, което ще ги направи непреки участници в него. Текстът за спектакъла е написан специално за постановката и също ще има своята премиера.
Ще се радваме и на интереса на любопитни зрящи зрители, но те трябва да са готови временно да се лишат от способността си да виждат, казаха от сдружението. За тях приключението ще започне още на входа на театъра, където ще им бъдат поставени превръзки за очи.
Целта на този проект е не само да създаде по-добър достъп до изкуство на незрящите граждани, като осигури постановка специално за тях, а и да накара зрящите да „влязат в кожата“ на хората с проблеми.