Русенската публика успя да изненада цигуларя със световна слава Светлин Русев с избора си на бисове. Както „Утро“ писа, виртуозът бе предложил две дузини произведения, от които ценителите на класическата музика можеха да си изберат кои десет от тях да прозвучат като 10 биса след концерта на Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон. Очаквах по-кратички произведения, но ето че хората са пожелали не точно тях, каза вчера на пресконференция роденият в Русе музикант. Най-много са желанията публиката да чуе „Севдана“ на Георги Златев-Черкин, веднага след това следва „Размишление“ от операта „Таис“ на Масне. Разбира се, няма проблем да направим и трета част на концерта, но не това е идеята, с усмивка обобщи музикантът. И призна: „Много от нещата, които бях предложил, бяха произведения, които искам да свиря, но не бях свирил досега“. Идеята с бисовете дошла като своеобразен отговор на продължителната пауза, която наложи Ковид-19 и на изпълнителите, и на меломаните. Така има много повече адреналин, създават се едни хубави вибрации по време на концерта, убеден е русенецът. 
След 21 години той напуска концертмайсторската позиция в Оркестъра на Романска Швейцария. Свободата е безценна, коментари Светлин Русев и разказа, че освен огромния брой ангажименти с концертни изяви той има и много идеи, които предстои да осъществи. Освен това има нов клас от 6 студенти в Парижката консерватория (където от тази учебна година е студентка и неговата 16-годишна дъщеря), преподава също и в Женева. 
Сред всички тези творчески ангажименти за него важно място в програмата му заема и русенският фестивал „Мартенски музикални дни“. Русенската публика винаги ми е на сърце, много съм щастлив, че след три отлагания фестивалът се провежда, макар и не при пълни зали заради ограничителните мерки, каза цигуларят. Между концерта с Йоръм Сон вчера и закриването на ММД на 3 октомври със световната премиера на Емил Табаков с посвещение на Светлин Русев и на фестивала, виртуозът „ще отскочи“ до Истанбул - за един концерт с неизвестни творби на Сен-Санс и Григ и за един четиридневен майсторски клас.