Близо 512 километра републикански пътища в региона ще бъдат чистени от сняг и обработвани срещу обледяване от общо 93 специализирани машини, като 46 от тях са снегорини, а 30 са пясъкоразтелачи. Това стана ясно от разговор между областния управител Борислав Българинов с директора на Областното пътно управление Стамен Савов. Предвидено е още включването на лугоразпръсквачи, товарни машини, както и по четири роторни снегорина и автогрейдера. В района на ДЗС и село Писанец, при Долапите и Обретеник и на пътя между Бяла и Попово ще бъдат разположени и пет влекача за изтегляне на аварирали автомобили. 
В зависимост от очаквани снеговалежи и усложнена зимна обстановка техниката ще може да бъде местена и позиционирана в най-кратки срокове на местата, където се очаква пътната обстановка да е най-тежка. Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области.
Фирмата, която ще отговаря за снегопочистването на републиканската пътна мрежа в Русенско, е „Пътинженеринг“.
Осигурено е и почистването на ГКПП „Дунав мост“, което тази година почистването ще бъде извършвано от българската страна.До средата на ноември се очаква да се подпише споразумение за сътрудничество с префекта на окръг Гюргево Анета Матей, което цели предприемането на максимално адекватни и бързи действия от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка.