Всичко възможно за Русе ще направя, така че да стане привлекателен град за бизнес и за живеене, каза вчера за „Утро“ собственикът на „Еконт“ Николай Събев по повод новината, че влиза в политиката като кандидат-депутат от партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев. Бях поканен лично от Петков, който е преценил, че имаме общи убеждения, каза още Николай Събев, който беше много лаконичен, тъй като в момента бил в чужбина. 
Новината за първия русенски кандидат-депутат, който най-вероятно ще оглави листата на „Продължаваме промяната“, беше съобщена от Кирил Петков по време на посещението му заедно с Асен Василев в Хасково.    

„Той /Николай Събев, б.р./ каза, че оставя бизнеса си да се управлява сам и ще стане депутат от Русе, и казва - „Аз знам как да оправя инфраструктурата, защото с това се занимавам 20 години“. Това са хора, които не биха заменили бизнеса си за някаква бърза схема“, подчерта Петков. По повод на инфраструктурата Събев коментира вчера пред „Утро“ следното: „Инфраструктурата е задължителен приоритет, тя трябва да се подобри, така че русенци да могат бързо да пътуват до всяка точка в страната, както и извън нея“.
61-годишният собственик на куриерската компания „Еконт Експрес“ и спедиторската „Еконт Транс“ е роден в Русе, завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на транспорта“,  след това и „Икономика и управление на транспорта“ в УНСС. В частния сектор е от 1993 година, след като напуска Параходство Българско речно плаване, където е търговски директор. Събев не само е един от най-успешните русенски бизнесмени, но и човек, който милее за родния си град. Чрез фирмата си „Нордик пропъртис“ той купи и възстанови редица красиви русенски сгради - архитектурното бижу на братята търговци и индустриалци Никола, Емануил и Аргирис Папаманоли на „Александровска“, което грейна в автентичния си блясък, възстановена беше и красотата на прочутата Къща с фалосите, пълно преобразяване очаква и Виенската къща на Иван Соларя на „Княжеска“. Освен това „Еконт Експрес“ е дългогодишен партньор на общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ в осъществяването на проекти в областта на културата и изкуството. През 2016 г. Николай Събев бе удостоен с плакет и почетна грамота „Партньор на общините“ от Националното сдружение на общините в Република България, както и със златна значка „Русе“ от тогавашния кмет Пламен Стоилов.