На редовното засeдание на Общинския съвет в Русе на 13 септември беше представен и приет разработения от арх.Силвия Алексиева и арх.Мария Костадинова Подборен устройствен план на Лесопарк „Липник“. Това е първа стъпка към превръщането на любимия на русенци крайградски парк в още по-привлекателно място за отдих, култура и спорт. Какви са предвижданите промени? За читателите на „Утро“ разказва арх.Силвия Алексиева.

- Арх. Алексиева, кажете ни малко повече за самия процес за изработка на проекта за Лесопарк „Липник“?
- Нека започнем с бърза справка - Лесопаркът е създаден през 50-те години на миналия век, но оттогава, за съжаление, не е правена основна реконструкция. През 2015 година, когато Община Русе имаше възможност да предложи общински горски масив за замяна с държавен фонд, проектът стана реална възможност. Той ще балансира, освежи, модернизира и насити с дейности Лесопарка, за да може русенци да намерят своето място за отдих. 
В работата си с моята колежка Мария Костадинова се съобразихме изцяло с гората, още повече законово сме и задължени да я съхраним. 
- Както споменахте, началото на проекта може да се проследи до 2015 година, какво всъщност го забави?
- Когато проектът беше възложен през 2016 година, той се забави доста. Освен заради разработването на Общия устройствен план на град Русе, 
изникна и нещо непредвидено
Оказа се, че на територията на Лесопарка има четири национални паметника на културата в сферата на археологията. Това наложи да доработим проекта. Нямаше други пречки, но тези неща изискват съгласувания, които отнемат месеци и години. 2021-а е щастлива за нас, защото успяхме да предадем и защитим проекта, а вече и Общинският съвет го одобри. 
- Разкажете малко повече за тези археологични обекти, какви са те и в какво състояние са?
- За съжаление, преобладаващите паметници в сферата на археологията нямат разкопки. Единствено е правен сондаж на един от обектите в началото на 90-те години и това е. Те не са разкрити и не са видими. Надявам се успоредно с реализацията на проекта да станат и разкопки, за да може в парка да има и посещавани паметници, но всичко това предстои.
От четирите обекта единствено се знае малко повече за сградата на Текето, за която се предполага, че е било 
средновековен манастир, след това дервишки храм, а по-късно църква „Св.Илия“
Знае се ориентировъчно мястото й, но не са правени разкопки. За да запазим паметта за този храм, в проекта сме предвидили параклис с името на светеца. Надявам се, че ще се намерят дарители, за да бъде изграден.
Другият паметник е по-голям, от халколита /каменно-медната епоха/. Третият е един плосък некропол, а четвъртия не е датиран, не е известно от кой период е.
Единият от тези обекти е под самия язовир. Ние се съобразихме с тези неразкрити обекти и ако трябва да бъде нарушен земен слой, макар и повърхностно, трябва да бъде поканен археолог, който да следи строителните дейности, за да гарантира, че няма и някой друг непознат обект на това място.
- В плана дейностите се разделят на спорт, култура и отдих. Нека подробно да разгледаме всеки аспект.
- Ще заложа първо на спорта, защото Лесопаркът е известен със своя язовир. Това е чудесна зона за кану-каяка и академичното гребане и ние залагаме на развитието на тези спортове и като база, както и почистване и създаване на коридори и трасета за спорт.
Ние 
предлагаме и развлечения в плана си
предвиждаме две стоянки, от които да се правят разходки с лодки и водни колелета. В западната част на парка има голяма зона за спортен риболов около сегашния паркинг. За въдичарите е специално помислено, конкретните места за тях ще бъдат определени от Общината. 
Мислим и за провеждане на състезание триатлон по плуване, колоездене и бягане, за което има трасе. Отделно за велосипедистите има и 5-километрова алея в Лесопарка. В рехавата част на гората може да се изгради и игрище - било то за волейбол, баскетбол или друг вид спорт. Това ще се конкретизира вече в самото реализиране. Планираме и изграждането на въжен атракцион, който е интересен и за малки и големи в две възрастови групи - до 12 години и нагоре. Той ще е в централната част и за децата е полезен, защото развива смелост и самочувствие в тях.
За отдих има 
много пътеки за разходки, както и места за пикник, където може да се направи барбекю и да се прекара целия ден
Ще запазим няколко емблематични елемента, като Черното и Бялото момиче, всичко в малкото езеро, като прочутата пътека в него и лилиите. 
За културата сме потърсили малко повече възможности за атракции. Залагаме на два амфитеатъра, единия малко по-голям със сцена. Там могат да се провежда традиционния събор на 2 август на празника на свети Илия. Малкият амфитеатър е по-интимен, той е пригоден за награждавания или представяне на книга. Предвидили сме и една зелена класна стая, за да може учениците да провеждат своите занимания на открито. 
- При гласуването на проекта от Общинския съвет уточнихте, че направените сцени са пригодени за индивидуални изяви и награждавания, а реализирането на голяма сцена трябва да се търси другаде. Къде би било възможно това и защо не се получи на Текето?
- Все още не съм се занимавала с проучване на възможности. За един летен амфитеатър с всички съвременни помещения, които изискват да има условия за всички участници като гримьори, санитарни възли и др., е необходимо голямо място. 
Това е невъзможно в горския масив
Дори на кея, където имаше тази възможност, щеше да означава да се изяде 1/3 от централната част. Бих казала, че такава голяма сцена е задача, която ще предстои на общинската управа в бъдеще. 
- Каква е вашата визия за Лесопарка - как си го представяте?
- Представям си го като място, което русенци да посещават и през седмицата, а не само в почивните дни. Може би на разходка с по-възрастните си баба и дядо или пък младежките компании да се събират там.
- Има ли риск спирането на достъпа за леки автомобили в самия парк да затрудни посетителите и да предизвика недоволство? Как ще се придвижват хората?
- В никакъв случай, ние 
създаваме една свободна от автомобили среда и запазваме въздуха чист
за да може, когато отиде човек, да знае, че релаксира в пълния смисъл на думата. Хората могат да стигнат до Лесопарка със своята кола или с градския транспорт, като спирките се запазват. Основната транспортна артерия е обиколна, а вътре пространството с главната алея ще е достъпно само за екстремни случаи - например за автомобилите на Пожарната и Бърза помощ. Обособени са паркинги, където хората ще могат да оставят колите си.
- Мненията за зоокъта на Текето винаги са били разнопосочни. Какво ще се случи с него?
- Предлагаме един сериозен терен за зоологическа градина, съвсем нова площадка на 50 хектара. Искаме 
да се покажат повече видове и да има индивидуални постройки за всяко от животните
В днешно време изискванията за такива места не са малко. А в самия зоокът да се направи един популярен атракцион, за да привлича посетители, като за целта там е предвидено и паркиране.
- Важен е елементът, че планът за Текето не предвижда ново застрояване. Възможно ли е все пак да се намери след време някаква вратичка в тази предпазна мярка? 
- Не, това може да се случи само ако бъде преработен целият проект. Това е много сериозна и дълга процедура. В Лесопарка има частни имоти, има и общински и държавен имот. Те могат да дострояват, но само в границите на параметрите, които ние сме посочили, а те са много под нормалните изисквания. Нашите идеи нямат за цел да нарушат горския баланс, а да го запазят. 
- Какви ще са нужните средства за преобразяването на Лесопарка?
- Това е най-тежкият въпрос, защото става дума за благоустрояване и зони, които не са доходоносни. 
Със сигурност става дума за общинско-частно партньорство при изпълнението на проекта
Ние сме предвидили това да се случи на шест етапа, които могат да вървят успоредно. Вярвам, че поне крайбрежието ще бъде разработено по проект, след като Русе спечели домакинството на световното първенство по драконови лодки. То е през 2025 година, но подготовката за него трябва да е приключила много по-рано.
- Може би още един тежък въпрос е в какъв срок може да се реализира проекта?
- Определени етапи могат да се изпълнят и частично. Както вече споменах, няколко етапа могат да се изпълняват и успоредно, но това не е фиксирано като срок. Зависи какви проекти ще спечели Общината. Надявам се обаче това да стане в по-кратки срокове, защото русенци заслужават да имат тази зона за отдих.