Цените на жилищата в Русе продължават да вървят нагоре въпреки пандемията и постоянното намаляване на населението, показват данните на статистиката. След покачване с 4,9% през 2020 г., през първото тримесечие на тази година се отчита поскъпване с още 1,8 на сто, а през второто - с 2,5%. За последните 12 месеца цените са се покачили с 8,4 на сто, а от 2015 г. са добавили внушителните 45,76%, което далеч надхвърля не само официалната инфлация за този период, но и сумарната лихва, ако апартаментът е бил купен с кредит.
Според данните на статистиката, много по-бързо поскъпва старото строителство. От 2015 г. новото строителство е повишило цената си с едва 21.86%, докато старите панелки - с 49,92%. А ръстът се ускорява - от 4,9% годишно в края на 2020 г., се покачва до 5,3% в края на март и 8,4% до края на юни.
По изчисления на „Утро“ средната цена на квадратен метър в Русе се покачва до 1306 лева /668 евро/. Този постоянен ръст се дължи най-вече на инфлацията, която в последните месеци избуя до невиждани за последните години размери. Заради пандемията от Ковид-19 централните банки по света увеличиха парите в обращение с 20 трилиона долара, което наду цените на всичко и особено на инвестиционните активи. Това са най-вече имоти и акции, които се смятат за добра защита от обезценяването на парите. Друга причина за поскъпването се крие в промяната на банковата политика относно спестяванията ни. Банките вече не плащат лихви, не приемат депозити и налагат такси върху държаните в тях пари, така че хората имат стимул да ги изтеглят и вложат в нещо друго. Това друго най-често е недвижим имот - инвестиция, към която българинът има предпочитания от десетилетия.