Десетки русенци дойдоха вчера пред Паметника на свободата, за да почетат 113-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България и да положат цвете в памет на радетелите за свободна и независима държава. Те бяха посрещнати от строената почетна рота и празнични маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Актьорът от русенския драматичен театър Любомир Кънев даде начало на тържествената церемония с прочитане на текста на Манифеста, с който княз Фердинанд I обявява независимостта на България.
„Преди 113 години България се изкачи отново на международната политическа сцена и бе обявена за Царство равно с европейските, а нашият народ стана независим. Днес ние сме в едно семейство с тогавашните Велики сили и имаме същите права като останалите европейци, но сме длъжни да преосмислим своята роля, ако наистина искаме да продължим възхода си на независим, горд и силен народ“, каза в тържественото си слово вчера областният управител Борислав Българинов и изрази съжаление, че страната ни е на последните места в Европейския съюз. „Нека бъдем достойни за онези, които почитаме и да отдадем заслуженото на страната си!“, призова той.
„За да я има независимостта, трябват кураж и непримиримост в мислите и сърцата ни. Непримиримост към всичко, което се опитва да сломи един народ със славна история, към всяко беззаконие и предателство към родината. Непримиримост към апатията“, каза в словото си кметът Пенчо Милков. 
Благодарствен молебен за силата и куража на предците ни беше отслужен от свещеници от Русенската митрополия.
Сред официалните лица на празника бяха генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и комендантът на окръг Гюргево, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общински съветници и други. Венци и цветя бяха положени на паметника от институции и граждани.