Модерен административно-информационен център, в който ще работят служители на общината и на полицията, бе открит официално вчера в блок 4 в жк „Дружба 3“. В основно ремонтираните помещения има четири гишета за издаване на български документи за самоличност, работни места за удостоверения за гражданско състояние от общината, както и приемна на Първо РУ.
Само за ден през гишетата за подмяна на лични карти, паспорти и издаване на шофьорски книжки са минали над 30 души. Извършват се всички услуги, включително и документи с биометрични данни, с изключение на експресната поръчка, тъй като срокът за изпълнението й е 8 часа. В инфоцентъра няма райониране и могат да бъдат обслужени всички, които имат нужда от нови документи, обясни началникът на сектор „БДС“ Анета Бежанова.
Общината също предлага възможност да се вадят всички документи, които иначе се издават в инфоцентъра на пл.“Свобода“. Засега ще се изпълняват главно обикновени поръчки, а за някои услуги и бързи. Ще се вадят акт за раждане, удостоверение за наследници, удостоверение за настоящ и постоянен адрес и др., каза началникът на общинския отдел „Гражданско състояние“ Албена Арсова.
Обмисля се и възможността да се разкрие също гише за плащане на местни данъци и такси, което да е допълнително улеснение за жителите на района.
На откриването на центъра присъстваха кметът Пенчо Милков, директорът на ОД на МВР ст.комисар Мирослав Дамянов и бившият директор на полицията Теодор Атанасов, по чието време е започнала подготовката на съвместната инициатива.