„Топлофикация Русе“ продължава програмата си за лоялни клиенти, която стартира през 2017 г. и се утвърди като много ефективна стимулираща фирмена политика.
Изрядните абонати ще се ползват от пределна цена за топла вода в размер на 12 лева с ДДС за всеки потребен и отчетен кубик. 
„За участие в кампанията е необходимо абонатите да нямат просрочени, съдебни и присъдени задължения към предприятието и фирмите за дялово разпределение до последния ден на месеца, за който се издава фактурата. Необходимо е всички уреди в имота да са с преминала метрологична проверка. Клиентите, чиито устройства не са преминали технически преглед, могат да възстановят правото да участват в програмата „Изряден клиент“ в следващия месец след изпълнение на предписанията от „Топлофикация Русе“. Третото условие за участие е осигуряването на ежемесечен отчет на уредите за дялово разпределение от фирмите за дялово разпределение и „Топлофикация Русе“ чрез визуален отчет, дистанционен отчет или предоставяне на данни чрез интернет сайта на дружеството. „При неосигурен достъп за отчет клиентът губи правото да участва в програмата „Изряден клиент“ както за текущия месец, така и за следващия“, уточняват от компанията.
„Изграждането добри отношения между служителите и клиентите е предпоставка за по-добро клиентско обслужване и по-високо доверие, към което ние се стремим. Тук мога да добавя и доброто лично отношение, което всеки наш потребител получава. Целият екип на „Топлофикация Русе“ е ангажиран в мисията за надграждане на клиентската политика на дружеството“, каза изп.директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев. По думите му лоялността никога не е даром и не трябва да се приема за даденост.