Митрополит Наум, свещеници от епархията, кметът на Русе Пенчо Милков и областният управител Борислав Българинов бяха сред посрещачите на чудодейната риза на света Петка Българска на Дунав мост, която бе дарена на манастира „Св.Петка“ в Копривец с благословията на Румънския патриарх Даниил и активното съдействие на българското посолство в Букурещ. Идващата от Яш света одежда пристигна в деня на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.
„Надявам се, че със застъпничеството на Света Параскева и на Св. Димитър Басарбовски - нашият общ покровител на Русе и Букурещ, всичко онова, което творим в Божието име, ще придобие добър завършек за Негова слава и наша полза“, каза митрополит Наум.
Такава риза беше подарена и преди две година на ремонтиращата се в момента църква „Св. Петка“ в Русе. Все още обаче няма решение на дядо Наум къде ще се намира тя за  Петковден - дали в манастира или в катедралния храм „Св. Троица.
Заедно със светото дарение пристигнаха и 35 тона храна за хората в нужда в Русенската митрополия и тя организира раздаването им. Те са дарение от председателя на Балканската търговска къща Ливиу Панделе и от Федерацията на превозвачите в публичния сектор в Румъния.