Ако жителите на мъгливия Албион си търсят друго място за живеене в Европа, където слънчевата светлина е в изобилие, а имотите са евтини, трябва да изберат на първо място Русе. Това показва класация, изготвена от експертите по ипотеки на money.co.uk. С медианна цена на жилищата от 13 110 евро и 197.56 слънчеви часове средно на месец градът ни води убедително в подредбата, включваща 290 дестинации от 18 различни държави в Европа. Медианната цена е различна от средната - данните на британците показват, че половината русенски имоти в техния сайт са с цена под 13 110 евро, а другата половина - на цена над 13 110 евро. Така се извежда цитираната стойност
Данните за цените са взети от най-големия онлайн портал за недвижими имоти във Великобритания - RightMove. За класацията са ползвани не средните цени, а медианните за цели имоти, т.е. стойността за която броят на по-евтините и по-скъпите е равен. Обяснението на ниската медианна цена от 13 110 евро за жилище е, че в британския сайт има доста оферти за къщи по селата. 
Данните за слънцегреенето са взети от базата данни на Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътници (EUMETSAT). Така се получава и класацията на местата в Европа, където слънчевата светлина излиза най на сметка. 
Първото място на Русе се получава не толкова заради многото слънце, което грее значително повече над много градове в Италия, Испания и др. Принос за челната позиция имат най-вече евтините имоти, което не е повод за гордост. Страната ни класира девет града сред първите десет - Русе, Враца, Велико Търново, Габрово, Ямбол, София, Благоевград, Добрич и Бургас. Между тях на пета позиция се вмъква само италианският град Кампобасо.
От екипа на money.co.uk коментират, че имотите в челните райони на класацията биха били идеални находки за хората, които искат повече слънце за градините си. Някакъв наплив от английски купувачи за селските ни къщи обаче едва ли може да се очаква. Британските финансови сайтове неведнъж вече ни отреждат подобни позиции. Няколко поредни години Русе беше и топ дестинация за инвестиции на „Файненшънъл Таймс“, отново заради евтините имоти и работна ръка. Но някакви сериозни британски инвеститори така и не се появиха.