В неделя „Дунав“ приема „Локомотив“ в отложен мач от първенството в Североизточната трета лига. Но това ще е само първото от двете градски дербита, които ще се изиграят за малко повече от месец. През октомври идва следващото, само че на терена на „железничарите“. Тогава двата русенски тима ще се изправят един срещу друг в двубой за Купата на аматьорската футболна лига. Така след като 20 години не са се срещали на терена, само за няколко седмици „Дунав“ и „Локо“ ще предложат на феновете си две градски дербита.
Съвпадението е наистина неочаквано. Тази седмица „Дунав“ трябваше да гостува на „Септември“ /Тервел/ в мач за Купата на АФЛ. Домакините им обаче се отказват от двубоя заради многото си болни футболисти. „Локомотив“ пък трябваше да приеме „Черноморец“ /Балчик/. Тимът от крайморския град също се отказва от турнира. Така и „Дунав“ и „Локо“ изведнъж се оказват без ангажименти за този уикенд и отложеният мач между двата тима може да се изиграе. Както „Утро“ писа, той ще се проведе в неделя от 17 часа на стадион „Дунав“.
Другата последица от отказите на съперниците за Купата на АФЛ е, че на „Дунав“ и „Локо“ са присъдени служебни победи с по 3:0 в първия кръг. А във втория те трябва да се изправят един срещу друг. Според обявената от Зоналния съвет на БФС Варна програма, „Локо“ трябва да приеме „Дунав“ на клубния си стадион на 30 октомври. Председателят на БФС-Русе Димитър Димитров-Кулеманс обаче съобщи, че има голяма вероятност двубоят да бъде изместен малко по-рано.