Д-р Маргарита Георгиева е началник на отделение „Инфекциозни болести“ на УМБАЛ „Канев“. Тя завършва  медицина през 2000 г. в Медицински университет – Варна. През 2012 г. придобива специалност по инфекциозни болести. Шест години работи в Спешна помощ, където и до днес дава дежурства. Миналата година д-р Георгиева получи приза „Лекар на годината“ на Университетска болница „Канев“.

- Д-р Георгиева, вече 2 години светът се бори с един вирус. Това случвало ли се е досега, толкова дълго да трае една епидемия, чийто край все още не е ясен?
- Не, не се е случвало. Досега всяка зима имаме епидемии от грип, имали сме епидемии от морбили и епидемичен взрив от вирусен хепатит А, но за първи път ни се случва толкова дълго време да се борим с този вирус.
- С какво е по-различен той или това е нормалното развитие на един вирус, който иска да се приспособи към хората и средата?
- По-различен е с това, че много лесно се предава от човек на човек. Коронавирусите са известни много отдавна на човечеството и са причинявали леки респираторни заболявания, понякога чревни инфекции, описани са и по-мънички епидемични взривове от коронавируси, които причиняват увреждане на белите дробове. Но
при предишните епидемични взривове вирусът не е бил толкова заразен, някак си се е ограничавал
През 2002 година имаше епидемия от такъв вид коронавирус, той се наричаше SARS в Югоизточна Азия, но тази епидемия не успя да се превърне в пандемия. Преди няколко години на Арабския полуостров пак имаше коронавирус, който беше мутирал и пак причиняваше синдром със засягане на белите дробове, наричаше се MERS, но пак не се предаваше толкова лесно и не успя да се разпространи по целия свят. Различното в момента е, че настоящият коронавирус SARS-CoV-2 е много контагиозен, много лесно се предава от човек на човек и заради това епидемията се превърна в пандемия, засягайки цялото земно кълбо.
- Така ли е по принцип при вирусите, както се случва и сега. Една част от хората го прекарват по-леко, при други е по-тежко, а при тези, които имат придружаващи заболявания, понякога има фатален край?
- При грипния вирус наистина така протича болестта. При възрастните хора протича по-тежко и с усложнения. Някои грипни вируси протичаха тежко при бременните жени, както в момента и при тях рискът е повишен. По това SARS-CoV-2 прилича на грипния вирус. При останалите епидемии не е било така. Сегашният коронавирус е по-различен, защото се оказа, че той засяга и младите хора, при които
заради техния по-силен имунен отговор на десетия ден може да се появи т.нар. цитокинова буря
и да настъпи рязко влошаване на състоянието им, дори да нямат придружаващи заболявания. За съжаление, и при тях може да се стигне до фатален изход, за щастие, се случва рядко. 
- Вариантът Делта, който в момента е най-разпространен, с какво е по-различен и как протича?
- За вариант Делта в началото наблюденията бяха, че засяга предимно млади хора и протича по-леко, но лично аз смятам, че тъй като в момента младите хора не са ваксинирани в по-голямата си част, заради това по-често те се заразяват. Започва като стандартна вирусна инфекция - с повишена температура, болки в гърлото, болки в мускулите и ставите, липса на апетит и обща отпадналост. Това продължава различно, може да е само за няколко дни, но при по-тежките форми продължава 10-12 дни. Появява се кашлица, която при хората, които ще развият пневмония, понякога се засилва. При възрастните хора, които обикновено са с отслабен имунитет, е възможно изобщо да не повишат температура, но чувстват обща отпадналост и просто са припадали в дома си, а впоследствие се оказват положителни за Ковид-19. Имали сме случаи с повръщане и с разстройство. Доста са разнообразни симптомите.
- Пациентите търсят ли медицинска помощ навреме?
- Сега вече идват в началото на заболяването. При първата вълна, когато се говореше, че това е един обикновен грип, повечето хора идваха при нас с тежка клинична картина, с дихателна недостатъчност, след десетия ден. При следващите вълни се увеличи броят на хората, които по-рано търсеха лекарска помощ. В момента повечето пациенти идват при нас навреме. Ние,
за съжаление, не можем да предотвратим напълно развитието на клиничната картина
На тези, които идват в началото на инфекцията, можем да прилагаме „Ремдесивир“, това е антивирусното средство, за което се смята, че потиска репликацията на вируса, и ако се приложи в началото на симптомите, дава ефект за по-лекото протичане на инфекцията.
- Вече се говори много усилено и за постковид усложнения. Обяснете малко повече за това?
- Хората много дълго време се чувстват отпаднали, особено тези, които са били с дихателна недостатъчност, много бавно им се възстановява нормалното дишане. Някои остават и с трайни последици като например развиват фиброза на белите дробове заради увреждането, което е имало, и остават с една постоянна дихателна недостатъчност. За съжаление, имам няколко такива пациенти. Има хора, на които пак им се налага да постъпят в болницата, защото
правят вторични бактериални инфекции от сринатия имунитет и дългото боледуване
- В началото на пандемията вие като лекар, който се сблъска с първите случаи на Ковид-19, отделихте ли се от семейството си с цел да не ги заразите?
- Не, не се отделих. В началото си мислех, че може би когато се появи първият случай, аз ще остана в отделението и едва ли не ще живея там, но в крайна сметка реших, че ще се прибирам у дома.
- Кои са най-тежките моменти за вас като лекар и за хората от вашето отделение?
- За мен най-тежкото е, че съм безсилна, когато хората са с тежка дихателна недостатъчност въпреки всички медикаменти, въпреки кислорода, който им се подава, има случаи, в които не можем да помогнем. Дори да ги прехвърлим на апаратна вентилация, смъртността продължава да е много висока.
Чувството на безсилие -  това е, което не се преодолява
По време на първата вълна голяма част от екипа ни преболедува, а сега са ваксинирани. Не знам как те преодоляват психологически това, с което продължаваме да се сблъскваме ежедневно, но ние имаме ужасно много работа и, общо взето, нямаме време да говорим или мислим много за това.
- Вие прекарахте ли Ковид-19?
- Не, поне не съм имала симптоми. Моето семейство също.
- А ваксинирана ли сте? 
- Аз съм ваксинирана, съпругът ми, двете ми деца, които са на 16 и 19 години също, родителите ми, всички около мен са ваксинирани, защото аз се срещам с тежките случаи на коронавирус, пациенти, които са с дихателна недостатъчност. В даден момент се чувствам безсилна, защото няма как да помогна. Наистина, повечето хора вероятно няма да стигнат до болница и до дихателна недостатъчност вследствие на коронавирус, но заради усложненията от него реших, че всички трябва да сме ваксинирани, за да съм спокойна, че няма да ни случи такова нещо.
- Какво е мнението ви за задължителното ваксиниране на медицински лица?
- Мисля, че
всеки трябва да има право на избор. Никой не трябва да се задължава да се ваксинира
Трябва да се проведе една кампания, в която наистина еднопосочно да се обясни какви са ползите от тази ваксина и че рисковете при едно заразяване с Ковид-19 са много по-големи.
- Не се ли знае вече достатъчно за ваксините?
- За съжаление, се чуха много противоречиви мнения в началото. По медиите изтъкнати учени и всякакви политици обясняваха, даваха разнопосочни сигнали. Хората не знаят на кого да се доверят, четат информации в социалните мрежи, които много често са фалшиви и подвеждащи. Мисля, че просто са объркани. Мисля си, че който се срещне с това, с което ние се сблъскваме като лекари ежедневно, не би имал нищо против ваксините. Всеки ден умират хора, а това може да бъде предотвратено с една ваксинация.
- Така или иначе има вече не малък процент ваксинирани хора. Това дава ли глътка въздух на здравната система при тази четвърта вълна?
- Да. Ние
имаме и ваксинирани пациенти, които са много малко като процент и прекарват леко заболяването
Имахме една единствена пациентка, която беше ваксинирана и почина, но се оказа, че тя има поставена само една доза от ваксината, тоест не е преминала пълен курс на имунизация. В настоящата вълна само през август през отделението са преминали 100 човека с Ковид-19, за съжаление, 10 от тях починаха. Имали сме 6 ваксинирани пациенти. През месец септември до този момент в отделението са преминали 43 човека с Ковид-19.
- В този ред на мисли какво бихте казали на хората?
- Да се ваксинират и да спазват противоепидемичните мерки. Все още има хора, които смятат, че няма такава болест, че тя е измислена, че има световна конспирация срещу човечеството.
- Има ли световна конспирация?
- Няма. Просто вирусите винаги са съществували в природата. Както всички живи организми и те се мъчат да оцелеят и оцеляват тези, които най-добре умеят да се приспособяват към околната среда и към гостоприемниците си.
- Има ли шанс да се разделим завинаги с Ковид-19?
- Говорихме си с колегите, че може би нещата ще станат като със сезонните грипове.
Ще има нови варианти и нови, но по-малки епидемии
- И това - след всички мерки в световен мащаб, които ограничиха голяма част от свободите ни?
- Това е стремежът на всички държави да намалят разпространението на вируса, но тези мерки невинаги успяват. Примерът е това лято с всички работници, които се върнаха от чужбина, влизат с отрицателен ПСР тест, но те са в инкубационен период и след няколко дни се разболяват и заразяват всички останали. Имахме няколко такива случаи.
- Как да завършим този разговор позитивно? Кой би бил добрият сценарий?
- Може би, ако се направи една масова ваксинация на цялото население на земното кълбо, макар че не знам как би могло да стане това, защото това трябва да се случи бързо, в рамките на няколко месеца, преди да е успял вирусът да се измени и да стане невъзприемчив към ваксините.
Защото има много инфекциозни болести, които  в момента не съществуват благодарение на ваксините
Вирусът на едрата шарка по този начин е изтребен, с масова имунизация. От много години по света няма никъде вариола. Няколко щама от вируса се пазят в секретни лаборатории, ако се наложи и пак възникне вариолата, да се направи пак ваксина. Проучванията върху ефикасността на ваксините срещу Ковид-19 продължават заради новите щамове, които се появяват. Работи се и по създаване на лекарство, както срещу грипа има много ефикасни медикаменти. Надявам се да успеят!

Силвия ДИМИТРОВА