Предприятия, които нерегламентирано замърсяват въздуха, и международният трафик, който повишава количеството фини прахови частици - тези две причини посочи вчера кметът Пенчо Милков като основни за екологичния проблем на Русе. „Преди две години в хората имаше страх и безпокойство, както и липса на информация, за да говорят по въпроса. От две станции и половина сега има седем. Не приемам някой да каже, че Общината не е направила нищо за въздуха“, каза той по повод гневните коментари на русенци в социалните мрежи, след като първият учебен ден беше обгазен с обичайните вече неприятни миризми.
Милков съобщи, че е подал сигнал до прокуратурата за конкретни физически лица, които са отговорни за отварянето на вратите на производствата през нощта и изпускането на вредни емисии във въздуха. Освен това се е обърнал към областния управител Борислав Българинов, РЗИ, РИОСВ и Инспекцията по труда с искане всяка седмица да бъдат правени съвместни проверки в предприятията потенциални замърсители, както и да се направи анализ от какво заболяват русенци. 
„Не може да търпим в предприятията, които са вероятни замърсители, работниците да работят в нечовешки условия. Не мога постоянно да виждам, че проверките са цветя и рози, а аз съм срещал хора, които с автобуси отиват към едно от тези предприятия, и жената ми каза, че има кисти. На мъжа му бяха изпадали зъбите. Тези хора не работят в добри условия“, категоричен бе кметът. За един от обичайните заподозрените - ТЕЦ Русе, той заяви, че има прогрес след среща със собственика му. Очаква се до края на другият месец да бъде завършена сероочистващата инсталация, върви и процесът за преминаването на газ. На „Астра Биоплан“ пък е поставено условие за закупуване на станция за измерване на изпусканите емисии и свързването й с РИОСВ, за да бъде прието инвестиционното предложение на фирмата.
 Проблем остава трафикът и повишеният брой фини прахови частици /ФПЧ10/ във въздуха. За миналата година през Русе са минали 860 000 тира, като бройката е много по-голяма, ако към нея се прибавят автобусите и леките автомобили. На среща между кмета Пенчо Милков и директора на МВР ст.комисар Мирослав Дамянов е договорено при увеличение на трафика над определен брой чужди автомобили, включително и румънски, те да не бъдат пропускани в града. Като свой принос за намаляването на ФПЧ10 кметът посочи закупуването на машини за миене на улици. За сравнение - Столична община е задължена да извършва тази услуга в резултат на заведено дело срещу нея заради мръсния въздух. 
В момента седем станции мерят замърсяването на въздуха на Русе: в кв.“Възраждане“, на територията на „Линамар“ и в Пожарната след като са ремонтирани устройствата за засичане на органични замърсители, в момента се дооборудва наетата станция от Белене, а останалите две са взети от Общината по програма „Лайф“. Седмата е на екоминистерството и всеки сезон идва за две-три седмици приоритетно в Русе, като тя е най-добре оборудваната в страната, каза Милков.