Граждани вчера отново се събраха на протест срещу мръсния въздух в Русе, като този път поводът беше първият учебен ден, който започна с 15 сигнала за задушливи миризми. „Трябва да се измисли вариант как това на 15 септември да не се повтаря, така че да не се случи поредното обгазяване на децата в осем сутринта“, коментираха протестиращи. Те бяха посрещнати пред сградата на Общината лично от кмета Пенчо Милков, който подкани хората в заведенията и пейките наоколо да се включат в протеста, но никой не откликна. Протестиращите поискаха да да им каже какви мерки се предприемат, с какви устройства се замерва в предприятията и как протичат проверките.
„Докато русенци не са единни зад проблема, няма как той да бъде разрешен. От 2 станции вече имаме 7, сложихме и камери, сега проглеждаме. Голямата корупция обаче бе, когато държавата даде двегодишен срок на предприятието за поставяне на биофилтри с разрешение това да стане, докато работи“, обясни кметът, визирайки „Линемар“/“Монтюпе“.
На площада пред сградата присъстващи написаха с тебешир своите екопослания, а деца рисуваха как си представят чистия въздух на Русе.