211 катастрофи с 261 ранени и 16 загинали са станали в региона от януари насам. 151 от тях са се случили в община Русе, като при тях са ранени 188 човека, а девет са намерили смъртта си на пътя. Най-много произшествия има на пътя Русе-Бяла. От началото на годината там са регистрирани 65 катастрофи с 26 ранени и 6 загинали. На пътя Русе-Тутракан катастрофите са 21 с 12 ранени и двама убити. Един човек е загубил живота си и на пътния участък между Русе и Кубрат. 
Най-много катастрофи в областта са се случили през юли - 40 с двама загинали и 44 ранени. Най-много смъртни случаи има през юни и август - по четири. През август е имало и най-много ранени - 46. Най-често катастрофи се случват във вторник, а най-рядко в неделя. Най-честите причини за тази черна статистика са несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция. Не са редки и случаите на блъснати пешеходци. 
Данните бяха изнесени вчера от ОД на МВР по повод старта на Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември. 1301 флаера с послание „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ бяха раздадени за 24 часа на водачите, влизащите в страната през Дунав мост. Инициативата, в която лично се включи и зам.-областният управител Синан Хебибов, е на областната администрация и се осъществи със съдействието на Гранична полиция и ОД на МВР.