Фирмата „Нилсен Чистота“, която събира и извозва боклука на Русе, миналата година е глобена с 400 000 лева, а тази досега - със 170 000 лева, съобщи вчера на среща с медиите кметът Пенчо Милков. „За втори път има проблем около съдовете за отпадъци. Хора злонамерено, или поради немарливост или по поръчка слагат битовия си отпадък извън съдовете. Непрекъснато получаваме снимки, че около контейнерите е пълно, но хората пропускат, че вътре е празно или едва 1/3 запълнено“, коментира той, като добави, че заедно със зам.-кмета Димитър Недев лично са обикаляли града, за да видят на място каква е ситуацията. 
Той обясни, че новият договор за сметоизвозване е на по-ниска цена от този през 2015 г., съдовете се дезинфекцират вече два пъти в годишно, доставени са чисто нови контейнери. Камионите са с Евро 6 и се движат през нощта, всичко се следи с GPS. След тях се движат и камиони за едрогабаритни отпадъци. „Успоредното следване на камионите понякога предизвиква забавяне и вече не вървят един след друг. Затова някой снима клипче, че минал камионът за отпадъци и вдигнал съда, но не бил обрал. След шофьора върви друг камион за едрите отпадъци“, поясни кметът.
Проблем за граждани безспорно са и самите нови контейнери. Те бяха поставени из Русе тази година, като кметът ги промотира и с това, че такива има още само в Бургас и „богатите квартали на София“. Всяка промяна обаче става трудно, а хората явно са свикнали с отворените контейнери, където директно си мятаха боклука. Новите обаче имат редица предимства: по-големи са и събират повече отпадъци, освен това се затварят и боклукът вътре не се мокри от сняг и дъжд и така се плаща по-малко при извозването им на сметището, тъй като цената е на тон. Сега тя е 82 лв./т, но догодина ще стане 95 лв./т. 
„Приканвам гражданите добросъвестно да изхвърлят битовият си отпадък в съдовете. Хвърляйки отпадъците си отстрани, те не преминават през сепариращата инсталация. Само за 10 дни по тази причина русенци са изгубили на депото 20 000 лева. За 12 месеца това ще са 700 000. Ще загубим и още, ако това продължи“, апелира кметът.
Заместник-кметът Димитър Недев обясни, че в момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се очаква изграждането на 5 мобилни пункта за рециклиране на отпадъци от домакинствата, както и разполагането на контейнери за строителни отпадъци.