Грозни гледки с разхвърляни отпадъци до и около контейнери възмущават русенци. В Русе отпадъците се събират и извозват по договор от „Нелсен Чистота“ ЕООД, като дружеството вече веднъж е било санкционирано с 25 хил. лева през февруари тази година. Причината е неспазване на задълженията, неизвозване и несъбиране на отпадъци, които впоследствие се оказват разпилени около контейнера. Тази гледка и сега е навсякъде из града вече две седмици и граждани настояват за ред. Като аутсорсинг за събиране на отпадъци се използват и камиони на друга фирма - „Евро Импекс“. 
„Четири месеца проблемът остава нерешен и той няма и как да бъде. Аз подавам сигнал на кмета, но не виня кмета и не мога да го правя непрекъснато. Тези боклуци постоянно се натрупват около контейнерите, защото хората сами ги изхвърлят там от дворовете и казват - те са длъжни да ми ги съберат. А фирмата не ги бута, защoто казва, че не били длъжни и изхвърляли само боклука от контейнера“, възмущава се пенсионерката Яна Стоянова от поредната мръсотия около къщите в кв. „Родина“.
Тази гледка се намира на ул.“Родина“, след гарата и преди моста над бул. „Христо Ботев“. 71-годишната жена признава, че сама излиза и мете от време на време, защото не може да търпи кочината около блока й. Отдавна е подала сигнал към Община Русе, но няма отговор, нито решение на проблема. 
Защо хората изхвърлят боклуците си около контейнерите?
Първият отговор със сигурност е, че просто в тях няма място. Ключов може да се окаже графикът за събиране на боклуци. Седмично цветните контейнери за разделно събиране се извозват така: понеделник и вторник се изхвърлят хартиени отпадъци от сините контейнери, сряда - зелените за стъкло, а жълтите за пластмаса и метални отпадъци в четвъртък и вторник. Това обаче е или недостатъчно, или неефикасно приложено.
Дори да приемем това за единичен случай, стотиците снимки на препълнени контейнери и разхвърляни отпадъци около тях в социалните мрежи сочат едно - проблем има и трябва да бъдат предприети действия. Това трябва да стане и бързо, защото зимата идва и ще стане още по-грозно.
Проблем безспорно е и безсъвестното отношение на някои граждани, на които е по-лесно да изхвърлят боклука си до, а не в контейнера.
Но има и друга гледна точка. През миналата година Община Русе започна подмяна на старите сиви контейнери за смесени битови отпадъци с нови с по-голяма вместимост и педален механизъм за отваряне. На част от контейнерите този механизъм вече е заял и не се отварят с крак. Това означава, че капакът трябва да с надигне с ръце и може би някои граждани не го правят, примерно по хигиенични съображения. Или за по-бързо и лесно оставят боклука до самия контейнер. А може и просто да не искат да вдигат шум в тихите часове, тъй като затварянето на металния контейнер е доста шумно. 
Подобно отношение обаче създава неудобство, когато служителите към фирмата за отпадъци трябва да слязат и сами да оберат боклуците около контейнерите. Така целият процес се забавя и когато това става през деня, се пречи и на движението по улиците с контейнери. 
Изводът е, че проблемът със сигурност е двустранен и остава единствено Общината да наложи по-строг контрол, а ако санкциите не помагат, просто да разтрогне договора с фирмата.