Близо 20 000 ученици от първи до дванадесети клас вчера се поздравиха с първия учебен ден в Русенска област. Във всички училища и за децата, и за учителите празникът се състоя, като всички си пожелаваха колкото може по-дълго да се радват на уроци в клас, а не у дома.
Тази година учениците в цялата област са със 133 по-малко от миналогодишната бройка, каза за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.
Най-сериозно е намаляването на децата в четвърти клас - те са с 222 по-малко, отколкото са били миналогодишните четвъртокласници. С 99 по-малко са и сегашните ученици в 12 клас, с по 41 деца под миналогодишната бройка са петокласниците и деветокласниците. Радващо е обаче, че дечицата, които от тази есен са в първи клас, са с цели 92 повече от децата миналата година. По-притеснително е, че намаляват малките русенчета, които са записани в подготвителните групи в детските градини - те са със 72 под бройката от учебната 2020/2021  година, каза Георгиева. 
Само в Русе вчера са прекрачили училищния праг 11 хиляди ученици, а над 4 хиляди деца са тръгнали на детска градина. Кметът Пенчо Милков и неговият екип приветстваха лично завръщането в класните стаи на малките граждани.
Трупайте знание, защото умът побеждава и награждава, бъдете смели в мечтите си и не спирайте пред границите, които другите са ви поставили!  - с тези думи Пенчо Милков поздрави възпитаниците на Английската гимназия „Гео Милев“.
56 балона - колкото са годините на русенското основно училище „Олимпи Панов“, подари на първокласниците в школото в квартал „Родина“ зам.-областният управител Стефка Караколева. 280-те ученици, сред които 45 първолаци, посрещнаха знамето на училището под звуците на химните на училището и на държавата. Караколева пожела успешна и вдъхновяваща учебна година на всички ученици и учители. Вече втора година 15 септември не е същият, но тази дата винаги ще остане най-големият празник за българските ученици, учители и родители, каза директорката Вергилия Грънчарова и апелира към родителите да имат повече вяра в учителите и в способностите на своите деца. 
Специален поздрав към близо 100 първокласници и останалите ученици в основно училище „Отец Паисий“ отправи зам.областният управител Синан Хебибов. Той заедно със зам.-кмета Златомира Стефанова бе сред гостите на тържеството. Стефанова призна, че за нея първият учебен ден и пълните с деца училищни дворове са сред най-вълнуващите гледки. Тя пожела успехи на децата и кураж на родителите, като благодари на учителите, които работят всеотдайно и в тежките условия на пандемия. Директорката на училището Биляна Алексиева увери родителите, че техните деца са посрещнати с много любов, трепет и грижи от един наистина сърцат колектив.
Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев се обърна с приветствени думи към учениците и колектива на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Той пожела силна и успешна година на гимназистите, на учителите и на директорката Анелия Георгиева. Пазарджиев се включи и в тържеството на основно училище „Иван Вазов“, а след това посети и първия учебен ден в детска градина „Пинокио“.