19 287 са учениците от първи до дванадесети клас, които са записани в училищата в Русенска област. Само първокласниците са 1608, като 1240 от тях ще прекрачат за първи път училищния праг в община Русе. Това съобщи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
Тя уточни, че най-малко са децата в първи клас в Борово - там първият училищен звънец ще удари за 19 седемгодишни момичета и момчета, като това ще стане само в две училища в общината. В Ценово първолаците са 22, записани в 4 училища в селата, в Иваново са 37, а в Сливо поле - 66. Слети паралелки ще има само в училища, които са извън Русе. 
Почти всички ремонти, които се извършват в сградите на учебните заведения, приключват до дни и няма да попречат на нормалния учебен процес, каза Георгиева. В две от професионалните гимназии обаче това ще продължи още известно време. 
Още няколко месеца ще бъде нужно, за да приключат ремонтните дейности в русенската ПГ по строителство, вътрешна архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Ремонтът е по програма „Региони в растеж“. Там учебната година ще започне, като гимназистите ще учат на две смени, но в корпусите на своята гимназия. 
Не така стоят нещата с ПГ по селско стопанство „Климент Тимирязев“ в Две могили. Заради ремонта ще се наложи бъдещите фермери да ходят на занятия в сградата на двемогилската гимназия. Въпреки това учебните часове ще бъдат на една смяна, тъй като четвъртият етаж в гимназията в момента стои неизползваем, така че там ще бъдат настанени учениците от селскостопанското училище, каза Росица Георгиева. 
Началникът на РУО увери, че всички учебни заведения са подготвени за посрещането на своите възпитаници в класните стаи, като осигуряват необходимите противоепидемични мерки. И изрази надежда учебният процес през 2021/2022 година да протича нормално, доколкото това е възможно.