„В този ден хората се надяват на чудо, особено тези, които имат нужда от това“, каза в интервю за БГНЕС отец Спас от столичния храм „Свето Рождество Богородично“ по повод днешния празник – Кръстовден.

„Празникът винаги го отпразнуваме със Света Литургия. Службата е малко по-специфична, тогава се изнася Светият Кръст от олтара, на който могат да се поклонят всички богомолци“, отбеляза свещеникът.

Той разказа и откъде идва традицията за отбелязване на днешния ден като един от най-големите празници на Православната църква.

„Тази служба е една от най-старите, датира от 335 г., когато се установявана като празник. През 326 г. Светият Кръст е намерен от Света Елена, майката на Константин Велики. Всъщност намерени са три кръста, а за това как са преценили кой точно е бил на Христос има предание. Преминавало е погребение, а те решили да доближат до починалия всеки един от кръстовете. Доближавайки кръста на Христос, човекът възкръсва. Така за Божие допущение и за Божия слава се вижда кой е кръстът. На мястото е имало и съграден езически храм, където по-късно е направен християнски храм. Мястото е в днешен Йерусалим. Построяването на храма отнема около 10 години и е осветен на 13 септември 335 г. Тогава се взима решение на 14 септември да се отпразнува този празник – Въздвижение на Светия Кръст. Ето защо този празник е със стара традиция“, посочи отецът.

Той припомни, че в България има традиция хората да отиват и преспиват в Кръстова гора, в Пловдивската епархия като част от отбелязването на празника.

„Важно е да се отбележи, че не е важно само по себе си самото преспиване, а е важна молитвата. Въз основа на вярата Бог извършва чудо, самата молитва и вяра са важни. Това е в основата“, подчерта отец Спас. Според него в тези трудни за всички ни времена, все повече хора започват да се уповават по-силно на вярата. „В основата е вярата, всичко друго е преходно. Звучи клиширано, но материалното е преходно, а в основата е да спасим душите си. Един ден ние всички ще представим душите си пред Бога. Отивайки при вечността, трябва да сме подготвени за това, а тази подготовка е тук на земята“, категоричен е младият свещеник.