На 803 сигнала за пожари са реагирали екипите от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на годината. За същия период на миналата година пожарната е реагирала на 1202 сигнала за произшествия, съобщи в навечерието на професионалния празник на огнеборците - 14 септември, директорът комисар Валентин Красналиев.
По традиция вчера беше почетена и паметта на загиналите по време на служба пожарникари.
При инцидентите от началото на годината има загинал един мъж, пострадали са осем човека на възраст над 70 години.
Благодарение на създадената организация няма възникнали пожари в горски територии. Въпреки високите температури и силния вятър през летния период драстично е намалял и броят на пожарите в сухи треви и около пътища и железопътни линии. За текущата година броят им е 140, докато през 2020 те са били 393.
Значително са увеличени случаите на оказана помощ на пострадали при катастрофи. От катастрофирали коли са извадени 43 човека срещу 27 за 2020-а.
Лъжливите сигнали за пожари са 40, но те не са злонамерени, а са подадени от заблудени от излизащ дим от апартаменти хора.
За отбелязване е, че това лято нямаме нито един пожар в горски територии, което се дължи на взетите превантивни мерки в цялата област, подчерта Красналиев. Една от тях е обособеният наблюдателен пункт на Телевизионната кула, откъдето дежурни екипи на пожарната денонощно оглеждаха голяма територия от района около Русе. Извършени са и съвместни проверки с Регионалната дирекция по горите за изпълнението на мерките за защита на горските територии от пожари. Така са открити и санкционирани четирима нарушители, които са палели огньове в горски местности.
Новата сграда на Първа пожарна на бул.“Трети март“ е готова и другата седмица ще бъде открита официално. Общата стойност на проекта е 5 059 800 евро, от която 2 128 850 евро за от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението.