„Много се радвам да ви гостувам, аз живеех в квартал „Родина“, в блок „Странджа“. Има ли някой от вас да живее там?“ -  попита актрисата Албена Павлова. 
Гора от детски ръце се вдигна пред звездата от сериала „Столичани в повече“ и през класната стая в училище „Олимпи Панов“ премина оживено шушукане. 
С това започна вчера срещата на по-малки и по-големи ученици в русенското училище с актьорското семейство на Албена Павлова и Емил Марков, който нашумя в друг популярен сериал - „Откраднат живот“. Двамата гостуваха на русенчетата в навечерието на новата учебна година. 
„Поканихме ги да се включат в кампанията „Известни българи четат на деца“ на Министерството на образованието и науката и Асоциация „Българска книга“ и много се радвам, че те откликнаха“, каза за „Утро“ Вергилия Грънчарова, която от няколко месеца е директор на ОУ „Олимпи Панов“. Грънчарова изпълнява длъжността до конкурс, след като в края на миналата учебна година се пенсионира Снежана Димова, титулярен директор в последните десетилетия. 
„Моето училище се намираше наблизо, то вече не съществува“, разказа Албена Павлова, която е учила в „Христо Смирненски“, а след това в Руската гимназия. „Като малка исках да стана лекарка, но като ученичка се записах в една театрална студия и се оказа, че това е моята съдба“, разказа актрисата на малките си слушатели. За тях тя бе избрала приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Каквото стори дядо, все е хубаво“. А Емил Марков чете на ученици от пети до седми клас един от най-драматичните разкази на Йордан Йовков - „Серафим“.
„Много е хубаво, че децата тук отделят от времето си в най-ценните дни - последните дни от ваканцията, за да слушат литературни произведения“, каза Албена Павлова. 
„В момента, в който нашите ученици чуеха по телефона, че им предлагаме да дойдат, моментално получавахме шумно одобрение“, отвърна директорката Грънчарова. И поясни, че всъщност желаещите да слушат приказки и разкази в изпълнение на известни актьори били значително повече, но заради спазването на противоепидемичните изисквания се наложило да дойдат по-малко.