Невероятен подарък получихме от Америка за началото на новата учебна година на 15 септември, съобщи за „Утро“ директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова. 
Фондация „Детство мое“ на русенката Лъчи Делчева е изпратила една прекрасна колекция от балетни пачки, сценични рокли, поли, красиви трика и множество аксесоари, които са така необходими на учениците за техните изяви на сцена. С красивите професионално изработени костюми възпитаниците на балетните класове ще могат да танцуват на конкурси, фестивали, градски и училищни празници и други събития, където могат да покажат таланта си. 
За първи път получаваме такова дарение за специализираните балетни класове, каза Мария Дуканова.
Жестът е на руската хореографка Наталия Баришникова, която от години живее в САЩ и има там своя балетна школа. Тя е научила за кампанията на „Детство мое“ и се е включила в нея с облеклата от шифон, коприна и трико, за да зарадва младите русенски надежди. 
С този изключителен щедър жест можем да поставим началото на солиден балетен гардероб в училище, каза Дуканова.
Тя поясни, че сценичните костюми на младите балерини и балетисти винаги са били проблем - тези облекла са много скъпи и училището разчита на родителите или на Русенската опера, за да могат бъдещите звезди да влязат в роля, изпълнявайки партии от прочути балетни творби. 
От фондацията в Сейнт Луис са поръчали още 24 чисто нови концертни пачки за балетните класове в НУИ, те се шият в момента. Изключително сме благодарни на „Детство мое“ за щедростта и съпричастието, каза Мария Дуканова. Тя припомни, че пак благодарение на фондацията момичетата от народния хор на училището вече имат нови национални носии, а скоро предстои да пристигнат и носиите за момчетата.