Наемателите на общински жилища вече имат шанс да станат техни собственици, след като най-оспорваната точка в дневния ред на общинската сесия - наредбата за  обновяване на жилищния фонд, бе приета вчера с подкрепата на всички участващи в заседанието 43 съветници. Това бе второто й разглеждане, след като през юли беше отхвърлена и върната за преработка. До вчерашната развръзка също не се стигна лесно. Първо наредбата забуксува в част от постоянните общински комисии, а вчера предизвика едночасов дебат и десетки предложения. Част от тях бяха приети, други - отхвърлени, но на финала всички се обединиха около нуждата от обновяване на жилищния фонд. 
„Аз съм против продажбата на общинска собственост, но сме изправени пред няколко реалности заради минали неправилни решения. Общинските наеми не са коригирани с години и с тези суми е невъзможно жилищата да се ремонтират“, посочи кметът Пенчо Милков. 
На пазара излизат 3% от наличните 1592 жилища, в които не се включват ведомствените жилища, резервния фонд и къщите. Задължително изискване е броят на общинските жилища да не пада под 1400, а обявените за продажба да не надхвърлят 110% от придобитите през миналата година. С други думи, ако общината придобие 10 жилища, на следващата година ще може да продаде най-много 11. Тази пропорция беше лансирана от Асен Даскалов /ВМРО/.
Вече има подадени молби за закупуване на общински жилища. Философията на наредбата е да се продават по-стари и амортизирани имоти, а с приходите от тях да се купуват нови и да се ремонтират съществуващите. Молбите ще бъдат разглеждани от 13-членна комисия от експерти и общински съветници, оглавена от зам.-кмета Златомира Стефанова. 
Жeлaeщитe дa кyпят oбщинcкoтo си жилищe мoгaт дa гo нaпpaвят в 4-мeceчeн cpoк в общинcкото пpeдпpиятиe „Упpaвлeниe нa oбщинcкитe имoти“ (Жилфoнд) нa aдpec yл. „Г.C.Paкoвcки“ 13-A.