Изграждането на нов буферен паркинг на площ от 40 декара, който да реши окончателно проблема с тапите от тежкотоварни автомобили преди Дунав мост, са обсъдили вчера областният управител Борислав Българинов и изпълнителният директор на „Свободна зона-Русе“ Никола Стефанов. Той ще бъде разположен на територията на логистичния център и на него ще могат да паркират около 330 тира. Нагласата засега е това да стане до края на идната година. 
На новия паркинг, който ще се намира едва на 500 метра от границата на България с Румъния, се предвижда за има всички необходими условия за отдих на шофьорите - тоалетни, бани, автомивка и места за хранене. На този етап е трудно да бъде посочено колко ще струва изграждането на съоръжението, тъй като в момента се изготвят подробни количествено-стойностни сметки, но още през тази седмица Българинов ще се срещне отново с представители на изпълнителната власт и ще настоява за осигуряване на необходимите пари от държавата във възможно най-кратки срокове. 
Към момента продължава да се работи по изграждането на договорения вече паркинг за 120 камиона. Очаква се до края на седмицата да бъде получено разрешението за строеж и през октомври паркингът да влезе в експлоатация. Както вече „Утро“ писа, за изчакване на него шофьорите ще плащат такса от около 5 евро за 24 часа.